Ga naar de inhoud
Nederland

Lokale PVV'ers: sluiten moskeeën 'onhaalbaar' en 'geen prioriteit'

PVV-leider Geert Wilders voert campagne in Dordrecht. Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders noemde het als prioriteit nummer 1 in zijn verkiezingsprogramma: het 'de-islamiseren van Nederland', waaronder het fel bekritiseerde sluiten van moskeeën. Uit onderzoek van RTL Nieuws naar de 30 gemeenten waar de PVV deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen blijkt dat het lokaal heel anders ligt.

Van de lokale PVV-afdelingen hebben er 17 sluiting van moskeeën in hun programma staan. Maar veel lijsttrekkers zeggen in een rondgang tegen RTL Nieuws dat het óf geen prioriteit heeft, óf geen breekpunt is, of simpelweg niet kan.

Eén moskee

"We hebben hier één moskee, maar die hoeft niet dicht", zegt lijsttrekker Jeanet Nijhof namens de PVV Hengelo. "Want daar gaan wij als gemeente niet over", voegt ze toe. Als belangrijkste speerpunten van de PVV in Hengelo noemt Nijhof niet de-islamisering maar de zorg, leegstand van winkels in de binnenstad en het afvalbeleid. "De grijze afvalcontainer moet terug. Nu moeten mensen weer vuilniszakken aan de straat zetten. Dat zorgt voor verloedering", zegt ze.

Miniatuurvoorbeeld

Ashwin van Stormbroek. Foto: RTL Nieuws. 

Dit geluid is herkenbaar voor andere lokale PVV-afdelingen, zoals Lelystad. Ook daar noemt de lijsttrekker, Ashwin van Stormbroek, de-islamisering niet als belangrijkste verkiezingspunt. "Natuurlijk willen we minder Islam, maar dat is niet keihard het belangrijkste thema. We hebben in onze gemeente drie moskeeën. Dat is pittig. Maar we willen de moskeeën niet sluiten of platgooien. Absoluut niet! Ze staan er al."

De veiligheid 

Veiligheid en meer blauw op straat, dat vindt Van Stormbroek de belangrijkste thema’s voor Lelystad. "Andere issues zijn vrij parkeren in het centrum en het wegnemen van wachttijden voor bejaardenzorg."

Lijsttrekker Patrick van der Hoeff van de PVV in Terneuzen noemt islamisering in Zeeuws-Vlaanderen niet zo’n belangrijk thema. "Het speelt hier gewoon minder dan in andere delen van het land. Veiligheid staat voor ons bovenaan. We willen meer blauw op straat en meer cameratoezicht. Ook minimabeleid en ouderenzorg staan bij ons hoog op de lijst. We hebben hier twee moskeeën. Die hadden er nooit moeten staan, maar staan er nu eenmaal. Ze staan er volgens de regels in de wet, dus gaan we er niets aan doen."

Miniatuurvoorbeeld

Henk van Deun. Foto: RTL Nieuws

De Utrechtse PVV-lijsttrekker Henk van Deun, die eerder het nieuws haalde met zijn uitspraak dat moskeeën bij wijze van spreken mochten afbranden, noemt de-islamisering ook niet als eerste. "Belangrijk is dat Utrecht weer een veilige stad wordt. Dat straattuig moeten we aanpakken. Er zijn op dit moment veel autobranden in de stad. Dat moet ophouden. Verder vinden we dat de woningnood moet worden aangepakt. Er moet een nieuwe bouwlocatie komen aan de rand van de stad. En er moet veel meer aandacht komen voor ouderen. Daar hoort ook dat half uurtje koffie drinken bij."

'Niks onbespreekbaar'

Van Deun vindt niks onbespreekbaar als zijn partij na de verkiezingen van 21 maart gaat meedoen aan de college-onderhandelingen. "Laten we nu eerst eens gaan praten over de dingen waarover we het wel eens zijn. Sommige andere partijen sluiten ons uit omdat we moskeeën willen sluiten. Wij sluiten niemand uit. Als we het over veel dingen eens kunnen worden, kunnen we altijd nog zien hoe we er op andere punten uitkomen."

Uit de rondgang van RTL Nieuws blijkt dat veel lokale PVV’ers graag willen deelnemen aan de onderhandelingen over de collegevorming. Zij sluiten net als Henk van Deun andere partijen niet op voorhand uit.

Ook in Den Helder is dat het geval. Lijsttrekker Vincent van den Born geeft aan dat hier veel bespreekbaar is: "Veiligheid op straat is het belangrijkste voor ons. We hebben hoge criminaliteitscijfers, ver boven het landelijk gemiddelde. De-islamiseren is ook belangrijk. Er staan moskeeën in Den Helder. Die zouden we liever zien verdwijnen. Maar dat is geen breekpunt."

Lokale verkiezingsprogramma's PVV

Moskeeën sluiten:
Den Helder, Lelystad, Almere, Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Emmen, Hengelo, Enschede, Almelo, Arnhem, Terneuzen, Utrecht, Den Bosch, Venlo, Sittard-Geleen en Maastricht

Heeft moskee, geen moskee erbij:
Zaanstad en Dordrecht

Heeft geen moskee en mag er ook niet komen:
Purmerend, Zandvoort, Nissewaard, Twenterand, Pekela, Rucphen, Tholen en Stichtse Vecht

Moskeeën mogen blijven zo lang geen haat wordt gepredikt:
Delfzijl

Niks over moskeeën in programma:
Urk en Achtkarspelen

Niet overal

Overigens zijn er ook gemeenten waar de PVV wel keihard inzet op sluiting van moskeeën. In Limburg, waar Geert Wilders vandaan komt, zegt Robert Housmans namens de PVV Maastricht dat alle moskeeën dicht moeten. "Dat geldt voor heel Limburg en is niet onderhandelbaar."

En zo zit ook lijsttrekker Jeremy Mooiman van de PVV in Zoetermeer erin: "We willen de-islamiseren: geen islamitische basisscholen en geen islamitische zorginstellingen. Moskeeën willen we sluiten, en er mogen ook geen nieuwe bij. Doel is geen Islam in Zoetermeer."

'Speel hier nog niet'

In tien van de 30 gemeenten waar de PVV deelneemt aan de verkiezingen staan geen moskeeën. Uit de rondgang van RTL Nieuws blijkt ook dat de meeste lijsttrekkers dat graag zo houden. Dat geldt ook voor de PVV in Urk, die het woord moskee niet eens in het programma heeft opgenomen. Lijsttrekker Hendrik Wakker: "De Islam speelt hier nog niet. Daarom hebben we een programma geschreven op de lokale problemen. Ik heb gewoon het gevoel dat als in Urk de Islam de overhand krijgt, wij als christen ons geloof niet meer kunnen belijden."

Geert Wilders vindt het geen probleem dat niet alle lijsttrekkers een breekpunt maken van sluiting van moskeeën. Hij zegt te weten dat er onder de lokale PVV’ers verschillend over wordt gedacht en begrijpt dat lijsttrekkers zeggen dat het eerst landelijk moet worden geregeld. 

Hele interview

Na de publicatie reageerde Geert Wilders via Twitter. Hij stelde daarin dat 'de anti-PVV leugenfabriek van RTL Nieuws weer op volle toeren draait.' Hieronder de hele gesprekken die RTL Nieuws met Van Stormbroek had. 

 

Bekijk hier het hele interview met Ashwin van Stormbroek

Ashwin van Stormbroek: "Een droombeeld natuurlijk dat wij in Lelystad geen moskeeën hebben. Maar dat ga je lokaal niet direct regelen. Wel willen we ervoor zorgen dat er geen nieuwe moskeeën bij komen."

Dit is de letterlijke tekst van het telefonische interview dat RTL Nieuws twee weken geleden had met Van Stormbroek: 

"Ons belangrijkste thema is meer veiligheid en meer blauw op straat. Andere issues die in Lelystad spelen zijn: vrij parkeren voor het centrum. We willen af van de wachtlijsten in de bejaardenzorg. We zijn voor meer nieuwbouw en we willen aan de slag om de doorstroming van het verkeer rondom het station te verbeteren. Natuurlijk zijn we voor minder islam. Maar dat is niet keihard het belangrijkste thema. We hebben in onze gemeente drie moskeeën. Dat is pittig. Maar we willen de moskeeën niet sluiten of platgooien. Absoluut niet. Ze staan er al. Wel willen we geen nieuwe moskeeën erbij. Dat is helder. We verwachten dat  20 procent van de stemmen naar onze PVV gaat. We willen graag regeren. We willen zelf niet uitgesloten worden."

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede / Ron Kragten
Meer over