Nederland

Mens lijkt zijn maximale lengte te hebben bereikt

08 maart 2018 11:50 Aangepast: 26 november 2019 11:46
Beeld © ANP

Nederlandse mannen zijn de langste ter wereld. En ook de vrouwen zijn lang: alleen de dames in Letland zijn gemiddeld langer. Maar of Nederlanders nóg langer worden, is de vraag. Het lijkt erop dat de mens zijn maximale lengte heeft bereikt.

Zowel mannen als vrouwen zijn de afgelopen decennia groter geworden. Maar die groei zet niet door. Onderzoekers analyseerden 120 jaar aan historische informatie en trokken daaruit de conclusie dat de mensen hun maximale limiet voor lengte, levensduur en fysieke prestatie waarschijnlijk hebben bereikt. 

ZIE OOK: Rob is 2,21 meter lang: 'Mensen moeten rekening houden met ons'

Dat mensen steeds langer en ouder worden, lijkt dus ook niet te gelden voor een volgende generatie. Volgens de onderzoekers is er mogelijk een maximale drempel voor onze biologische limieten. En die drempel kan niet overschreden worden. 

"Lengte en levensduur nemen niet langer toe, ondanks steeds verdere vooruitgang op het gebied van voeding, gezondheid en wetenschap", zegt professor Jean-François Toussaint. "Dit suggereert dat de grenzen in moderne samenlevingen zijn bereikt en dat je niet verdere verbetering kunt zien. Wij zijn de eerste generatie die dit ziet."

Lang, langer, langst

Nederlandse mannen zijn nu gemiddeld 182,5 centimeter lang. Daarmee zijn ze de langste mannen ter wereld. Dat zijn ze al sinds eind jaren vijftig, toen ze gemiddeld 180,9 cm waren. Daarna volgen Belgische mannen (181,7 cm) en mannen uit Estland (181,6 cm). De langste vrouwen ter wereld leven in Letland. Zij zijn gemiddeld 169,8 centimeter. Nederlandse vrouwen staan op de tweede plaats met 168,7 centimeter. 

Door de jaren heen is de gemiddelde lengte van de man toegenomen, onder meer door voeding en welvaart. Maar verder groeien gaat dus niet. Bovendien is de lengte van mensen in sommige Afrikaanse landen het afgelopen decennium afgenomen, aldus professor Toussaint. "Dit lijkt erop te wijzen dat sommige landen niet in staat zijn om kinderen voldoende voeding te bieden."

Olivier is 2.18 meter en dat is af en toe knap lastig:

Voor echt lange mensen kunnen zelfs alledaagse dingen lastig zijn, laat verslaggever Betty Glas zien in deze reportage uit 2016.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom zijn Nederlanders de langsten ter wereld?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore