Ga naar de inhoud
Nederland

Sylvia kan ouderbijdrage niet betalen: 'Ook al wil ik het nog zo graag, het gaat niet'

Sylvia van der Weg. Beeld © RTL Nieuws

Sylvia van der Weg uit Sneek kan de vrijwillige ouderbijdrage voor haar drie kinderen niet betalen. Haar twee zoontjes en dochtertje kunnen daardoor niet altijd de juiste schoolbenodigdheden kopen of mee op schoolreisje. De druk van school is ondertussen groot.

Sylvia zit in de bijstand en leeft van vijftig euro per week. Daarvan moet ze haar drie kinderen van negen, zeven en vier onderhouden. "Ik kom eigenlijk altijd wel te kort. Ik kan gewoon niet iedere dag verse groente en aardappeltjes op tafel zetten." 

LEES OOK: Slob wil geen strengere regeling ouderbijdrage, 'maar kind mag nooit de dupe zijn'

Ze doet er alles aan om ervoor te zorgen dat haar kinderen geen last hebben van de financiële situatie. "Maar het is wel moeilijk. Als mijn kinderen een keer zin hebben in pizza, moet ik altijd nee zeggen. Gelukkig zijn ze nog vrij jong, maar de oudste verwacht ook dat hij zakgeld krijgt."

Betalingsherinnering

Met een vrijwillige ouderbijdrage kunnen scholen schoolreisjes en sportdagen betalen. De hoogte van de ouderbijdrage verschilt per school: bij de ene school gaat het om enkele tientjes, maar er zijn ook scholen die honderden euro's per jaar vragen. De ouderbijdrage van de basisschool van Sylvia's kinderen bedraagt twintig euro. "Met drie kinderen is dat zestig euro. Ook al wil ik het nog zo graag, ik kan dat gewoon simpelweg niet betalen", zegt Sylvia. 

Het gevolg is dat ze regelmatig een betalingsherinnering krijgt en soms op het schoolplein door andere ouders wordt aangesproken. "Er lag zelfs een keer een briefje op de tafel van mijn zoon. Dat bleek een geheugensteuntje van een leerkracht te zijn over dat de ouderbijdrage betaald moest worden. Dat kun je gewoon niet maken." 

De schoolreisjes worden in het geval van Sylvia niet uit de ouderbijdrage betaald. Daarvoor moet ze nog apart betalen. Voor dat geld klopt ze aan bij de schuldsanering die haar een dag voor het schoolreisje pas kan vertellen of het gelukt is. "Het enthousiasme op school als er een schoolreisje aankomt is heel groot. Het is heel moeilijk om je kinderen dan teleur te stellen." 

Kinderen niet de dupe

Minister Slob (onderwijs) wil dat de vrijwillige ouderbijdrage er niet toe leidt dat kinderen worden buitengesloten. "Kinderen moeten niet thuisblijven tijdens schoolreisjes", zegt Slob. Om dat te voorkomen stelt de minister voor dat scholen hier zelf duidelijke afspraken over maken.

"Het zou fijn zijn als de scholen per gezin kijken hoe het probleem kan worden opgelost", zegt Sylvia. "In sommige situaties gaat het om nog veel hogere bedragen dan twintig euro. Ik hoop echt dat dit gaat helpen. Dat zou mij een hoop minder stress geven." 

Meer op rtlnieuws.nl: