Nederland

Massale steun voor Oscar na oproep voor Indische stamceldonor: 'We zetten alles op alles'

07 maart 2018 15:40 Aangepast: 20 maart 2018 16:30
Oscar in het ziekenhuis in 2016 / Oscar voor hij aan zijn chemo begon. Beeld © RTL Nieuws

De tijd dringt voor de doodzieke 23-jarige Oscar Westbroek. Al ruim twee jaar is hij op zoek naar een geschikte stamceldonor. Door zijn deels Indische afkomst is dat voor hem extra moeilijk. Nadat zijn familie vorige week opnieuw een oproep deed, hebben al meer dan 7000 nieuwe stamceldonoren zich aangemeld.

Oscar heeft leukemie en deed vorige week een wanhopige oproep die flink wat losmaakte. Vooral in de Indische gemeenschap leeft het verhaal erg. Stamceldonorbank Matchis heeft de afgelopen week al meer dan 7000 aanmeldingen ontvangen van mensen die stamceldonor willen worden. Hoeveel daarvan een Indische achtergrond hebben is niet bekend, maar Matchis verwacht wel dat dat er veel zijn.

Druk op de ketel

Bij de 31-jarige Frank Ouwerkerk kwam Oscars verhaal hard binnen.

Miniatuurvoorbeeld

 "Je ziet zulke oproepjes voor donors wel eens vaker voorbij komen, maar omdat dit heel specifiek was voor mensen met Indische roots, voelde ik me extra aangesproken."

Frank, die zelf familie heeft met Indische afkomst, ging zich verder verdiepen en besloot zich aan te melden. "De beste jongen heeft nog maar een maand, dus er zat wel druk op de ketel. Als ik iets kan bijdragen, dan doe ik dat graag."   

Alles op alles voor Oscar

Door de grote hoeveelheid nieuwe aanmeldingen die Matchis sinds dit weekend heeft ontvangen, heeft het bedrijf extra mensen moeten inhuren. "Om de telefoontjes te kunnen beantwoorden en zo snel mogelijk alle testkits op te sturen", vertelt directeur van Matchis Jaap Dijkman. "We zetten echt alles op alles voor Oscar."

Matchis heeft een lab in Duitsland gevraagd om potentiële donormonsters voor Oscar met extra haast te onderzoeken. "We hopen alle uitslagen binnen twee weken te ontvangen. Dat is ongeveer de helft sneller dan normaal."  

Hij heeft nog zoveel dromen

Ook de 28-jarige Tim van Emmerik is geraakt door het verhaal van Oscar. "Ik las zijn verhaal en vond het heel schrijnend", vertelt Tim aan RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld

"Ik was me er echt niet van bewust dat er zo weinig kans is op een match." 

Tims moeder komt uit een Nederlands-Indische familie en zijn vader is Nederlands. "Het is bij Nederlands-Indische mensen altijd lastig te zeggen hoeveel procent Indisch bloed je in je hebt", zegt Tim. "De kans dat ik de juiste match ben is dan nog steeds gering, maar mocht het lukken dan zou dat geweldig zijn en anders kan ik misschien iemand anders redden." 

"Oscar heeft nog zoveel dromen, hoop en doorzettingsvermogen in een haast uitzichtloze situatie", vertelt Patrick Dörfel, die zich ook heeft aangemeld. "Dat raakte me echt." Patrick is al jaren drager van een donorcodicil, maar de mogelijkheid om stamceldonor te worden was hem nog niet eerder opgevallen. "Omdat de tijd voor Oscar dringt en ik met mijn veertig jaar nog net voldoe aan de criteria, heb ik me meteen aangemeld." 

We kunnen niet anders

Vorige week vertelde zijn moeder Marie Jose Westbroek dat Oscar in het ziekenhuis lag met 40 graden koorts. Vandaag liet ze weten het heel fijn te vinden dat er zoveel aandacht is voor de situatie voor haar zoon. "Ik hoop echt dat er iemand tussenzit", zegt ze. "Alles wat kan helpen om iemand te vinden, doen we."

Als er nu geen goede donor wordt gevonden, krijgt Oscar waarschijnlijk een transplantatie van een donor die voor 75 procent een match is. "De kans dat deze cellen dan worden afgestoten is groot, maar we kunnen niet anders." 

Aanmelden als stamceldonor

Om te genezen van zijn leukemie heeft Oscar gezonde stamcellen van buitenaf nodig. Niet iedereen is geschikt als stamceldonor. De kans dat een patiënt met een donor matcht, is minder dan 1 op 50.000. Wanneer er stamcellen worden geplaatst die niet matchen met die van de ontvanger, zal het lichaam deze afstoten. Voor Oscar is het extra moeilijk om een match te vinden, omdat hij deels van Indische afkomst is. 

Wie zich wil aanmelden als stamceldonor om Oscar, of andere mensen misschien te kunnen helpen, kan dat hier doen. 

Stamceldonatie: zo werkt het

 

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore