Ga naar de inhoud
RTL Nieuws

Nabestaanden Mitch Henriquez verbolgen: belofte baangarantie 'stuitend'

De oudste zus van Mitch Henriquez, Lila, moeder Maria en neef Alex. Beeld © ANP (Archieffoto)

De belofte van oud-korpschef Bouman aan de vijf agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez dat zij niet ontslagen worden, is slecht gevallen bij zijn nabestaanden, mensenrechtenorganisatie Amnesty en politievakbond NPB.

Bouman, tot begin van dit jaar korpschef van de Nationale Politie, beloofde zo'n drie maanden na de fataal verlopen arrestatie dat de geschorste agenten niet voor hun baan hoefden te vrezen. Daarmee ging hij in tegen het besluit van de Haagse politiechef Van Musscher, die de vijf had geschorst.

Hoewel de agenten buiten functie bleven, zorgde Bouman ervoor dat de ze weer toegang kregen tot het bureau en toch toeslagen kregen voor het doen van bijvoorbeeld ME-diensten, schreef NRC Handelsblad.

'Baangarantie stuitend'

Advocaat Gerard Roethof, die de nabestaanden bijstaat, laat weten dat de familie verbolgen is en de beloftes ziet als een signaal dat de politie de agenten de hand boven het hoofd houdt. Dat Bouman hen garandeert dat ze hun baan mogen houden, noemt hij 'stuitend'.

Volgens Amnesty zijn de beloften een gebrek aan respect voor de rechtsstaat: "De politieleiding geeft daarmee het signaal af zich niets aan te trekken van het oordeel van de rechter; agenten staan boven de wet", zegt directeur Eduard Nazarski. 

'Geen valse hoop geven'

Ook Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond is verbaasd dat Bouman, die heeft gewerkt als officier van justitie, op 'deze manier probeert de rechter te beïnvloeden'. "Het is goed als een baas achter zijn werknemers staat, maar hij moet ze geen valse hoop geven."

Een strafrechtelijke veroordeling hoeft niet per se tot ontslag voor een agent te leiden als het misdrijf tijdens diensttijd is begaan. De gedachte hierachter is dat agenten anders niets meer zouden durven. Wel is het zo dat de politie geen mensen aanneemt die zijn veroordeeld.

Hogere schadevergoeding

De belofte van Bouman zou tot een hogere ontslagvergoeding kunnen leiden, als de politie toch besluit om de agenten te ontslaan (bijvoorbeeld als ze veroordeeld worden). 

Het Openbaar Ministerie vervolgt twee agenten vanwege doodslag dan wel dood door schuld. En uit intern onderzoek van de politie, dat vandaag naar buiten kwam, is gebleken dat vier van de vijf agenten hun plicht ernstig hebben verzuimd. Zij blijven buiten functie. De vijfde agent heeft zijn plicht alleen maar verzuimd en mag weer aan het werk.

Meer op rtlnieuws.nl: