Nederland

Werkgevers werken vertrouwenspersonen tegen, slachtoffers de dupe

06 maart 2018 03:25 Aangepast: 06 maart 2018 06:27
Beeld © iStock

Vertrouwenspersonen worden regelmatig gedwarsboomd door hun werkgever terwijl ze slachtoffers van seksuele intimidatie of pestgedrag proberen bij te staan.

Het AD schrijft over een enquête van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) in samenwerking met onderzoeksprogramma De Monitor van KRONCRV. Daaruit blijkt dat één op de tien bemiddelaars weleens is teruggefloten door hun werkgever. Bij vertrouwenspersonen die buiten de organisatie werken zegt zelfs 23 procent daarmee te maken te hebben gehad.

Ontslag

Bemiddelaars komen nu soms zelf in de problemen door botsingen met het bedrijf, zegt bestuurslid van de LVV Inge ter Brake in de krant. "Nu ontslaan ze je gewoon als vertrouwenspersoon of verlengen ze je contract niet." Ze vertelt bijvoorbeeld dat een interne bemiddelaar haar baan verloor omdat ze een casus 'stevig wilde aanpakken' en de werkgever haar dat niet in dank afnam. Zo wordt voorkomen dat slachtoffers van ongewenst gedrag hulp krijgen.

Ruim 80 procent van de vertrouwenspersonen wil dat zijn rechtspositie verbeterd wordt. Ze willen meer druk kunnen uitoefenen op het management om slachtoffers bij te staan. Dat zou in de wet vastgelegd moeten worden, zodat zij niet bang hoeven te zijn dat ze zelf op straat komen te staan. 

Schaamte

Eind vorig jaar werd duidelijk dat weinig slachtoffers van seksuele intimidatie werk durven te maken van hun zaak. 80 procent van de mensen die hun verhaal aan een vertrouwenspersoon hebben gemeld, laten het er daarna bij zitten.

Slachtoffers schamen zich, zijn bang voor hun baan en vrezen dat ze niet worden geloofd, bleek toen uit een enquête. Jaarlijks worden zo'n 134.000 mensen slachtoffer van ongewenste intimiteiten van collega's. 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Schokkend weinig' slachtoffers van seksuele intimidatie durven stappen te nemen
Bij de vertrouwenspersoon: ‘Twee keer kwam iemand bij me met een zware zedenzaak’

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van