Ga naar de inhoud
Nederland

Tienduizenden abonnees en oud-abonnees Tele2 dit weekend gebeld door oplichters

Tienduizenden abonnees en oud-abonnees van Tele2 zijn dit weekend gebeld door oplichters met een Cubaans telefoonnummer. Met de zogenaamde Wangiri-fraude proberen ze mensen zo ver te krijgen dat ze een buitenlands nummer terugbellen.

Dat schrijft de NOS. 'Wangiri' is een Japans woord en betekent vrij vertaald 'één rinkel'. De oplichters belden mensen en lieten hun telefoon heel kort ('één rinkel') overgaan. Als zij vervolgens terugbelden, werden zij verbonden met een duur buitenlands servicenummer. Dat kan zomaar een paar euro per minuut kosten.

Geluidsbandjes

Met behulp van geluidsbandjes zorgen de oplichters dat het lijkt alsof er nog niet is opgenomen of dat er al is opgehangen. Daardoor blijven mensen vaak lang aan de lijn, zonder dat ze het doorhebben.

Vooral klanten van Tele2 meldden te zijn gebeld door het Cubaanse nummer, dat begint met +53. Dat is geen toeval, vertelt Tim Wijkman van Telecompaper aan de NOS. De nummers worden namelijk gegenereerd door een computer, die bijvoorbeeld alleen de laatste cijfers verandert. "Deze keer hadden ze blijkbaar een cijferreeks van Tele2 te pakken", aldus Wijkman.

Nummer blokkeren

Tele2 adviseert om het nummer te blokkeren als je door een buitenlands nummer gebeld wordt. Mocht je per ongeluk toch terugbellen, hang dan zo snel mogelijk op, luidt het advies.

En krijg je toch een onverwachts hoge rekening voorgeschoteld? Dan heb je volgens Tele2-woordvoerder Robin Janszen pech: "Het is heel vervelend, maar uiteindelijk ben jij degene die besluit om te bellen."

Een aantal jaar geleden hadden Tele2-klanten ook last van een 'wangiriaanval'. Destijds besloot de provider de schade overigens wel te betalen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Gebeld door nummer met +22 of +44? Neem niet op!