Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden volgens de Stichting Zorghuis minder voor niet-gecontracteerde zorg dan ze zeggen in de polis. Vooral als het gaat om vergoedingen voor fysiotherapie, logopedie en ggz lopen consumenten naar schatting miljoenen mis, stelt de stichting. "Een schande."
Onderzoekers van Stichting Zorghuis bekeken de vergoedingen die zorgverzekeraars betalen voor niet-gecontracteerde zorg. Dat is zorg waarvoor de zorgaanbieders en verzekeraars geen contract hebben gesloten. Zoals bijvoorbeeld geestelijke gezondheidszorg (ggz), logopedie en fysiotherapie.
Minder vergoed
De verzekeraars zeggen in de polis dat ze 75 procent van de gemiddelde gecontracteerde tarieven vergoeden als hun klanten bij een andere aanbieder zorg krijgen. "Maar in de praktijk is het vaak veel minder'', zegt Ronald van Oosterhout van de stichting.
"Simpelweg komt het erop neer dat zorgverzekeraars zeggen dat ze bedrag a vergoeden, maar in de praktijk vergoeden ze bedrag b. Vaak liggen de vergoedingen tussen de drie en zeventien procent lager", licht Van Oosterhout toe. "Soms kan dit oplopen tot wel 40 procent. De klant komt er pas achter wanneer de verzekeraar uitkeert. Schandalig."
Schering en inslag
Volgens Van Oosterhout zijn de lagere vergoedingen schering en inslag bij zorgverzekeraars en gebeurt het al jaren. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) gaat onderzoek doen naar de praktijken van zorgverzekeraars. De Zorgautoriteit stelt tegen RTL Nieuws al eerder signalen te hebben gekregen dat er minder vergoed wordt dan gezegd.
"Die signalen en het onderzoek van Stichting Zorghuis zijn voor ons aanleiding om dit verder te onderzoeken." De Zorgautoriteit wil verder niet vooruitlopen op de uitkomsten.
Verkeerde tarieven
Volgens zorgverzekeraar Zilveren Kruis klopt de conclusie niet en wordt er met verkeerde tarieven gerekend. "Ik heb een tabel onder ogen gekregen waaruit zou blijken dat Zilveren Kruis te weinig zou betalen voor bijvoorbeeld fysiotherapie. De verschillen zijn te verklaren omdat Stichting Zorghuis bij fysiotherapie ook een extra vergoeding meerekent. Maar die keren we alleen uit bij gecontracteerde zorg, want die zorgverlener kennen we. We betalen geen 'extra' vergoeding voor ongecontracteerde zorgverleners", stelt een woordvoerder.
De woordvoerder benadrukt: "Wij houden ons aan alle afspraken en keren in veel gevallen 75 procent uit."
Pauline is een van de duurste patiënten en dat maakt haar boos: 'Ik moet tests vier keer doen'
De duurste 1 procent van verzekerden zorgen samen voor een kwart van de zorgkosten. Pauline is een van hen. En daar is ze niet blij mee.
Meer op rtlnieuws.nl
Consumentenbond bezorgd over groot aantal 'kloonpolissen'