Nederland

Kamer wil opheldering over 'schimmige' Buurtzorg-constructies

07 maart 2018 15:43 Aangepast: 08 april 2018 01:31
Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil meer weten van de omstreden geldstromen tussen thuiszorginstelling Buurtzorg en privébedrijven van oprichter Jos de Blok. Kamerleden van CDA en VVD vragen minister Hugo de Jonge om opheldering over de constructies en de geheime belastingdeal die Buurtzorg erover sloot.

RTL Z meldde vandaag dat thuiszorginstelling Buurtzorg ruim één miljoen euro heeft betaald aan een Nederlands privébedrijf waarin De Blok een meerderheidsbelang heeft. Ook heeft Buurtzorg leningen verschaft aan buitenlandse bedrijven, die in handen van De Blok zijn of waren.

CDA en VVD willen opheldering over de constructies met de privébedrijven. "Wat Buurtzorg als thuiszorginstelling doet, vinden wij hartstikke goed. Maar dergelijke constructies moet je niet willen", zegt CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg.

Schimmige constructies

Het Kamerlid zegt verbaasd te zijn over de geldstromen tussen de thuiszorginstelling en de privébedrijven. "Je moet je concentreren op de zorg. Dit soort constructies leidt alleen maar af. Wij vinden dat publiek geld in de zorg moet blijven. Dan heb je dit soort schimmige constructies niet nodig."

CDA is eveneens benieuwd naar de details van het geheime deal tussen Buurtzorg en de Belastingdienst. Door het sluiten van een deal kwam een einde aan een conflict tussen de thuiszorginstelling en de fiscus over de betalingen aan de privébedrijven. "Als dat akkoord openbaar kan worden, willen we daar meer van weten. Wij zijn van plan om daar Kamervragen over te stellen."

SP wil af van bv's in de zorg

Ook SP-Kamerlid Maarten Hijink laat zich op Twitter positief uit over de thuiszorgorganisatie, maar negatief over de privébedrijven van De Blok. "Buurtzorg is een voorbeeld. Hoe je de zorg kleinschalig en zonder bureaucratie kunt organiseren. Maar ook dat we zo snel mogelijk af moeten van al die bv-constructies in de zorg."

Hoe Buurtzorg de privébedrijfjes van oprichter De Blok financierde, legt Peter van Zadelhoff uit onderstaande deze video. De volledige reconstructie lees je hier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore