Nederland

NS: half miljard naar opknappen van oude treinstellen

01 maart 2018 08:38 Aangepast: 01 maart 2018 09:00
Beeld © ANP

De NS trekt 502 miljoen euro uit om 45 oude dubbeldekkers te vernieuwen. Het gaat om treinen die tussen 2002 en 2005 in gebruik zijn genomen.

De treinen lopen tegen de helft van hun levensduur aan en zijn daarom aan een opknapbeurt toe. Volgens NS-topman Roger van Boxtel wordt 'werkelijk ieder moertje' vervangen. De vernieuwde dubbeldekkers, goed voor in totaal 24.500 zitplaatsen, gaan vanaf 2021 het spoor op en kunnen dan weer zo’n twintig jaar mee.

Drie miljard

Met deze aankondiging komt het totale bedrag dat NS momenteel in het vernieuwen en uitbreiden van de treinvloot investeert op 3 miljard euro. De NS is nog bezig met het vernieuwingsprogramma van 81 dubbeldekkers van een iets ouder type en de komst van de nieuwe generatie sprinters en intercity's. Daarnaast worden de onderhoudsbedrijven aangepast, zodat ze geschikt zijn om de nieuwe treinen te onderhouden.

De eerste exemplaren van de 118 bestelde nieuwe sprinters worden op zijn vroegst aanstaand najaar in de dienstregeling opgenomen. Van de 79 nieuwe intercity's is alleen nog maar een zogeheten 'mock-up' of demonstratiemodel getoond. Die treinen worden pas vanaf 2021 op het spoor verwacht.

Vijfhonderd treinen

In totaal heeft NS momenteel ruim 500 treinen, die weer uit meerdere rijtuigen bestaan. Het bedrijf presenteert vandaag zijn jaarcijfers over 2017. Dat gebeurt in verband met de investeringsaankondiging in de treinmoderniseringswerkplaats van NS in Haarlem.

Een inkijkje in de nieuwe Intercity:

De nieuwe intercity's worden pas vanaf 2021 op het spoor verwacht.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore