Nederland

'Nederlandse banken pompen miljarden in plofkippen en kooivarkens'

28 februari 2018 07:48 Aangepast: 07 maart 2018 15:32
Archieffoto

Grote Nederlandse banken hebben afgelopen jaren miljarden in de vleesindustrie gepompt, en daarbij is veel geld gegaan naar bedrijven die het met het welzijn van dieren niet zo nauw nemen.

Het gaat onder meer om bedrijven waar zeugen nog in kooien worden opgesloten, plofkippen flink opeengepakt zitten of dieren op omstreden wijze worden geslacht.

Rabobank groot financier

Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Eerlijke Bankwijzer, waaraan onder meer Amnesty International, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib meewerken. 

Vooral Rabobank is een grote financier van dit soort ondernemingen, stellen de onderzoekers. Het financiële concern zou vorig jaar nog 1 miljard euro hebben geïnvesteerd in de Amerikaanse vleesgigant Tyson Foods. 

Wantoestanden op kippenfarm

Tyson Foods raakte onlangs nog in opspraak door een video die gemaakt was door milieuactivisten. Daarop was te zien hoe slecht met kippen werd omgegaan op een boerderij die aan Tyson Foods was gelieerd. Tyson Foods meldde vervolgens de banden met de betreffende pluimveehouder te hebben verbroken.

Rabobank verklaart in een reactie dat dierenwelzijn wel degelijk de aandacht heeft bij de bank. "We kunnen niet ingaan op individuele klanten", zegt een woordvoerder over het rapport. "Maar ons beleid is dat we bij misstanden eerst met klanten in gesprek gaan over de eisen die wij stellen aan dierenwelzijn en proberen zo de klant te bewegen het beleid of de omstandigheden aan te passen."

8,8 miljard in vijf jaar

Volgens de Eerlijke Bankwijzer zijn er meerdere financiële relaties gevonden tussen Nederlandse banken en bedrijven die dierenwelzijnsnormen hanteren die ver ondermaats zijn. 

In totaal staken de drie grootste Nederlandse banken in de periode van 2012 tot en met 2017 ten minste 8,8 miljard euro in dergelijke ondernemingen. Daarvan nam Rabobank 6,8 miljard euro voor zijn rekening, meldt het rapport.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore