Ga naar de inhoud
Nederland

Oude diesels niet meer welkom: Arnhem krijgt strengste milieuzone

In Amsterdam hangen deze borden al langer. Beeld © ANP

Vanaf volgend jaar is Arnhem de stad met de strengste milieuzone van Nederland. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor een GroenLinks-motie om de regels aan te scherpen.

Dieselauto's van voor 2004 mogen straks niet meer het centrum van de Gelderse hoofdstad in. Diesels van voor 2006 zijn alleen nog welkom als ze aan bepaalde Europese eisen voldoen. Arnhem is na Amsterdam, Utrecht en Rotterdam de vierde stad met een milieuzone voor personenauto's en ook de strengste.

Ongezonde lucht

Vorig najaar lagen de plannen voor een strenge milieuzone al op tafel, maar toen werd besloten om een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Arnhem af te wachten. Een ingenieursbureau concludeerde vorige week dat de lucht in Arnhem ongezond is. Het invoeren van een milieuzone zou volgens het bureau een goede manier zijn om daar iets aan te doen.

Verantwoordelijk wethouder Geert Ritsema noemt de invoering van de milieuzone 'een overwinning van het gezonde verstand'. Hij belooft dat het college later in het jaar met een voorstel komt om nog meer maatregelen voor schone lucht in Arnhem te nemen.

Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan emissievrije stadsdistributie, volledig elektrisch openbaar vervoer en transferia aan de randen van de stad. De PvdA wilde liever op dit voorstel wachten voordat de milieuzone werd ingevoerd, onder andere omdat het nu onduidelijk is wat de strenge regels betekenen voor mensen met een oude diesel die afhankelijk zijn van een auto.

Werkt een milieuzone ook echt?

RTL Z zocht uit of het weren van oude diesels echt effect heeft.

Kritiek

De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) is niet blij met de milieuzones, omdat elke stad nu zijn eigen regels bepaalt. "We zijn tegen, maar als het dan toch moet laat er dan één landelijk systeem komen."