Nederland

Klant is bij de ene Jumbo duurder uit dan bij de andere, 'en dat is heel logisch'

27 februari 2018 13:55 Aangepast: 07 maart 2018 04:57
Archieffoto Jumbo Beeld © Jumbo

Bij welke Jumbo jij je boodschappen doet, bepaalt wat je betaalt. Want hoewel je zou denken dat de prijzen bij alle Jumbo's hetzelfde zijn, is dat niet zo, concludeert de Consumentenbond. "Andere supermarktketens doen hetzelfde", zegt supermarktdeskundige Paul Moers.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Jumbo drie prijsklassen hanteert, afhankelijk van hoe veel concurrentie er is. Is Jumbo de enige supermarkt bij jou in de buurt, dan betaal je waarschijnlijk de hoogste prijs voor je boodschappen, zijn er veel winkels in de buurt, dan is de kans groot dat je het minst betaalt. Ook Hoogvliet werkt volgens de Consumentenbond met verschillende prijsklassen.

'Doen bijna alle supermarkten'

Dat is heel logisch, zegt supermarktdeskundige Paul Moers, en andere supermarktketens doen hetzelfde. "Het verbaasde mij dat bij het onderzoek van de Consumentenbond alleen naar Jumbo en Hoogvliet is gekeken." Aldi en Lidl hanteren wel één prijs, zegt Moers, en ook Albert Heijn zegt in elke winkel dezelfde prijs te rekenen voor een product.

Er zijn volgens Moers twee redenen waarom een supermarkt in een klein dorp waarschijnlijk duurder is dan die in een grote stad. "In Nederland hebben we veel supermarkten, zo'n 4300. Die concurreren elkaar allemaal kapot. Op Polen en Portugal na hebben wij de laagste prijzen van Europa. Een keten die overal dezelfde lage prijzen hanteert, kan niet overeind blijven."

Minder klanten

"Daarnaast wonen in zo'n dorp vaak net te weinig potentiële klanten. Door iets hogere prijzen te hanteren, kan een supermarkt daar dan toch blijven bestaan."

Prijsverschillen:

De Consumentenbond geeft twee voorbeelden van producten die bij de ene Jumbo duurder zijn dan bij de andere:

Douwe Egberts oploskoffie Gold:

  • Jumbo Terheijden: €6,85
  • Jumbo Etten-Leur: €6,29
  • Jumbo Breda: €5,99​

Hellmann's mayonaise real

  • Jumbo Wierden: €2,65
  • Jumbo Rijssen: €2,53
  • Jumbo Almelo: €2,19

Voor Hoogvliet geeft de Consumentenbond één voorbeeld van twee (zeer) uiteenlopende prijzen van eenzelfde product:

Robijn color wasmiddel Pink Sensation klein en krachtig

  • ​Hoogvliet Den Haag Leyweg: €7,29
  • Hoogvliet Den Haag Theresiastraat: €4,99

Maar Jumbo biedt toch laagsteprijsgarantie? Krijg je niet je geld terug als je datzelfde product ergens anders goedkoper vindt? "Dat klopt, maar dat geldt alleen voor supermarkten in de buurt", zegt Moers.

Laagsteprijsgarantie

Op de website van Jumbo is dat ook te lezen: "Vind je, ondanks onze zorg, tóch bij een andere supermarkt bij jou in de buurt een product voor een lagere vaste prijs, dan passen wij zo snel mogelijk de prijs aan en krijg jij als dank het product gratis mee." Verder op in de voorwaarden staat dat gekeken wordt naar de vestigingsplaats. "Als ‘vestigingsplaats’ geldt de bebouwde kom waarbinnen de Jumbo winkel of het Jumbo Pick Up Point is gelegen."

"Het zou ook uitermate complex zijn om over heel Nederland laagsteprijsgarantie te bieden", vindt Moers. "Ze kunnen niet anders dan zich richten op de lokale markt en wat daar gebeurt."

Dat mensen verontwaardigd zijn doordat de winkels verschillende prijzen hanteren, is volgens Moers niet terecht. "De concurrentiestrijd tussen supermarkten is gigantisch hard. Ze moeten iedere eurocent pakken. En wij zijn er als consumenten bij gebaat. Vul maar eens een winkelwagentje in Frankrijk of Spanje, dan zie je hoe goedkoop ook de duurdere supermarkten bij ons zijn."

Is de Jumbo of Hoogvliet in jouw buurt duur of goedkoop? Check het hier:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van