De landbouw kan rendabel produceren zonder de omstreden bestrijdingsmiddelen bijengif en fipronil te gebruiken. De middelen zouden veel meer insecten doden dan alleen plaagdieren die oogsten bedreigen.
Tot nu toe is de gedachte dat er geen alternatieven zijn voor de bestrijdingsmiddelen. Negen wetenschappers publiceren vandaag een overzichtsstudie waarin volgens hen wordt aangetoond dat er wel degelijk genoeg milieuvriendelijke alternatieven zijn voor zowel neonicotinoïden (bijengif) als fipronil. Daarover schrijft Trouw.
Aantal insecten daalt fors
De wetenschappers maken zich grote zorgen over de aantasting van de soortenrijkdom door de schadelijke bestrijdingsmiddelen. In oktober werd bekend dat in Duitse natuurreservaten, grenzend aan landbouwgebieden, het aantal insecten in 27 jaar flink is afgenomen. Ook in Nederland holt het aantal insecten achteruit.
ZIE OOK: Aantal insecten dramatisch gedaald
De Europese Unie beslist binnenkort over een totaalverbod op neonicotinoïden in buitenteelten. Elf landen zijn al voor, onduidelijk is wat Nederland gaat doen. Overheden aarzelen over een verbod omdat er geen alternatieven zouden zijn.
Meer op rtlnieuws.nl:
Bijen en vlinders sterven uit: de gevolgen