Nederland

Politiek omarmt uitstel Lelystad Airport, ook roep om afstel

21 februari 2018 09:28 Aangepast: 22 februari 2018 14:58
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat Beeld © Archieffoto ANP

De uitbreiding van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld, meldde RTL Nieuws gisteren. Tegen de uitbreiding bestaat veel weerstand van burgers, die bang zijn voor veel meer geluidsoverlast. De politiek staat achter het uitstel.

"Zorgvuldigheid in het proces staat voorop", zegt Mustafa Amhaouch, Tweede Kamerlid van het CDA. "Goed dat de minister dit ook inziet en daarom de opening uitstelt tot 2020. Hierin komt zij tegemoet aan de zorgen van de inwoners en dat onderstreept het CDA van harte. De extra tijd is van groot belang om het vertrouwen van onze inwoners te herstellen."

Ook de VVD ziet geen andere optie dan uitstel van opening van Lelystad Airport tot 2020, zegt Kamerlid Remco Dijkstra. "De VVD vond en vindt dat Lelystad Airport zo spoedig mogelijk open moet gaan om Schiphol te ontlasten. Mensen nemen nu eenmaal graag het vliegtuig voor hun welverdiende vakantie. Dankzij Lelystad Airport is dat ook in de toekomst mogelijk. Maar dit mag niet ten koste gaan van de omwonenden."

'Uitstel moet afstel worden'

GroenLinks hoopt dat van uitstel afstel komt. "Door de geweldige inzet van bewoners maakt de minister nu eindelijk een pas op de plaats", zegt Kamerlid Suzanne Kröger. "Alleen lost een jaar uitstel niets op. Het luchtruim is té vol en groei van de luchtvaart staat haaks op klimaatdoelen. Wat GroenLinks betreft wordt uitstel afstel."

Ook de SP hoopt dat Lelystad Airport helemaal niet doorgaat. "Dit is de eerste stap om het vertrouwen van de mensen uit Overijssel, Friesland, Gelderland en Flevoland in de overheid te herstellen. Wat de SP betreft komt van uitstel straks afstel", zegt SP-Kamerlid Cem Laçin.

Roep om deugdelijk onderzoek

D66 vindt dat het vliegveld pas open kan als er goed onderzoek aan ten grondslag ligt. "Daarom maken we nu een pas op de plaats en is het goed dat de opening wordt uitgesteld", zegt Kamerlid Jan Paternotte. "Eerst moet een onafhankelijke commissie beoordelen of er nú wel een deugdelijk onderzoek ligt over de gevolgen voor omwonenden en de leefomgeving, nu de fouten in de milieueffectrapportage zijn hersteld. Daar hebben de omwonenden recht op."

Volgens Eppo Bruins, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, maakt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat 'de enige juiste keuze'. "Voor mij is een zorgvuldig proces, het werken aan draagvlak en herstel van vertrouwen steeds véél belangrijker geweest dan april 2019 als openingsdatum. Uitstel is dus logisch."

PVV, PvdA

Dion Graus van de PVV pleit ervoor Schiphol toestemming te geven om meer vluchten uit te voeren, zodat de overlast van de luchtvaart niet over meer mensen wordt verspreid. "Laat Schiphol verder groeien. Dan voorkom je voorts dat miljoenen mensen die er niet voor hebben gekozen in de buurt van een luchthaven te wonen enige overlast ondervinden. Het is een dossier dat een parlementaire enquête waardig is."

De PvdA vindt dat eerst het luchtruim op orde moet zijn, met minder overlast voor bewoners en duidelijkheid over de aanvliegroutes, voordat er tot uitbreiding van luchthaven Lelystad kan worden besloten, zegt Kamerlid Gijs van Dijk, die het jaar uitstel daarom toejuicht.

Meer op rtlnieuws.nl:

Besluit over Lelystad Airport een jaar uitgesteld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore