Ga naar de inhoud
Nederland

Banketfabriek Vegter, bekend van de knijpertjes, is failliet

Vlogger Enzo Knol was fan van de nieuwjaarsrolletjes. Beeld © screenshot vlog Enzo Knol

Banketfabriek Vegter die sinds 1874 gevestigd is aan de Sluiskade in Hoogezand is failliet. De bakkerij is vooral bekend van de Vegter's rolletjes, opgerolde wafels die ook wel nieuwjaarsrolletjes worden genoemd. De platte variant van de wafels staan bekend als knijpertjes of kniepertjes.

Het faillissement is vandaag uitgesproken, zegt een woordvoerder van de rechtbank Noord-Holland tegen RTL Z, na een bericht van RTV Noord.

Een medewerker van Vegter wil niets zeggen over de berichtgeving en verwijst voor commentaar naar de baas Gert Vegter, die op het moment van schrijven in bespreking zit.

'De lekkerste wafeltjes'

De banketbakker met de slogan: 'de lekkerste wafeltjes in allerlei varianten, voor de heerlijkste momenten van het jaar', strikte in december vorig jaar nog de bekende vlogger Enzo Knol voor een vlog over de nieuwjaarsrolletjes.

De vlogger uit Assen at de rolletjes van kleins af aan. "Een soort van met de paplepel ingegoten kan je haast wel zeggen." De rolletjes worden al eeuwenlang in bepaalde streken van Nederland rondom de jaarwisseling geserveerd als traktatie. Het familiebedrijf plaatste in 1932 de eerste wafelbakmachine, om aan de groeiende vraag naar wafeltjes te kunnen voldoen.

Hoop op doorstart

Of het helemaal einde verhaal is voor de wafelbakker is onzeker. "Of er met oud en nieuw weer Vegter's rolletjes op tafel staan is nog niet zeker, maar er is wel goede hoop dat er een doorstart komt", zegt curator Pieter Lettinga.

Het ligt volgens Lettinga ook niet aan de Vegter's rolletjes, die vooral worden verkocht rond nieuwjaar. "Maar een fabriek heeft ook ander assortiment nodig zoals koekjes en andere wafels, en de marges daarop zijn zo klein dat Vegter de concurrentie niet aankon", zegt Lettinga.

Wat ook een substantiële rol speelt is dat Vegter een grote Duitse klant kwijtraakte die koekjes afnam. Welke klant dat is, wil Lettinga niet zeggen. 

Voor het faillissement werd er al met vier partijen gesproken over een mogelijke overname. De curator denkt dat die partijen, die hij niet bij naam wil noemen, nog steeds interesse hebben. "Het is gewoon een mooi product met een goede naam." Of die interesse er inderdaad is, hoopt Lettinga over een week te weten.