Nederland

Straffen in Nijmeegse scooterzaak gehandhaafd

20 februari 2018 14:30 Aangepast: 02 mei 2018 12:26
Een 50-jarige man uit Arnhem kwam om het leven bij het zogenoemde Nijmeegse scooterdrama. Beeld © RTL Nieuws

Acht jaar na het omver rijden van een man op een zebrapad in Nijmegen hebben twee mannen daar definitief een gevangenisstraf voor gekregen. De Hoge Raad deed vandaag uitspraak: beide verdachten zijn terecht veroordeeld voor dood door schuld in het verkeer.

Na een mislukte overval begin 2010 reden Mohamed A. en Mohammed el G., op de vlucht voor de politie, door rood op een motorscooter. Ze reden daarbij de 50-jarige Mario van der Geijn aan, die even later aan zijn verwondingen overleed.

In cassatie

De zaak tegen de twee overvallers kende een lang en grillig verloop (zie kader), waar met de uitspraak van de Hoge Raad een einde aan is gekomen. In juni 2016 werden de twee door het hof in Den Bosch veroordeeld tot gevangenisstraffen van ruim drie jaar. Beide verdachten gingen tegen die uitspraak in cassatie.

Van een van beide verdachten heeft de Hoge Raad deze cassatie niet-ontvankelijk verklaard: de aangeleverde stukken kwamen te laat binnen en de argumenten die de advocaten aanvoerden, rechtvaardigden volgens de Hoge Raad geen cassatie.

Risico's voor lief nemen

In de andere zaak klaagden de advocaten over het bewijs dat de bijrijder medeplichtig zou zijn aan de dodelijke aanrijding. De Hoge Raad heeft hierin het hof van Den Bosch gevolgd: door het samen voorbereiden van een overval gingen beiden er vanuit dat ze wellicht zouden moeten vluchten en namen ze dus beiden de bijbehorende risico's voor lief. 

Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de veroordelingen van drie jaar en tien maanden en drie jaar en negen maanden definitief geworden.

Tijdlijn Nijmeegse scooterzaak

  • Misdrijf

Na een mislukte overval op een Nijmeegs hotel op 15 januari 2010, reden Mohamed El G. en Mohamed A. in volle vaart een 50-jarige voetganger uit Arnhem aan op een zebrapad in Nijmegen. Mario van de Geijn overleed even later aan zijn verwondingen.

  • Rechtszaak

De rechtbank veroordeelt Mohammed el G., de oudste verdachte, tot acht jaar cel voor het voorbereiden van de overval én het dodelijke ongeval. Zijn handlanger wordt voor zijn aandeel in de mislukte overval veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf, maar vrijgesproken van het (medeplegen van) doodslag.

  • Hoger beroep

El G. gaat in hoger beroep tegen de straf. Hij beweert dat niet hij, maar Mohamed A. de scooter bestuurde. Het hof in Arnhem spreekt vervolgens beide verdachten vrij van doodslag, omdat niet bewezen kan worden wie reed. Wel kregen de mannen 24 en 18 maanden celstraf voor onder meer het voorbereiden van de overval.

  • Cassatie

Het Openbaar Ministerie tekent cassatie aan tegen de 'teleurstellende en onbevredigende' straf. De Hoge Raad oordeelt dat de zaak opnieuw moet en stuurt die terug naar het gerechtshof in Den Bosch. Volgens de Hoge Raad kunnen bestuurder en bijrijder allebei medeplichtig zijn aan de dood van Mario van de Geijn.

  • Hoger beroep na cassatie

De zaak wordt opnieuw in hoger beroep behandeld. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelt in juni 2016 beide mannen voor het medeplegen van dood door schuld in het verkeer. Beide verdachten tekenen cassatie aan.

  • Tweede cassatie

In februari 2018 acht de Hoge Raad de cassatie van een van de verdachten niet-ontvankelijk. In het andere geval oordeelt de hoogste rechter van Nederland dat de aangevoerde argumenten niks afdoen aan het oordeel van het gerechtshof in Den Bosch. Daarmee worden beide gevangenisstraffen definitief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore