Ga naar de inhoud
Nederland

TU wordt internationaler: een derde studenten komt uit buitenland

Studenten op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Beeld © ANP

De technische universiteiten in Nederland leiden steeds meer studenten uit andere landen op. Een derde van alle studenten aan de universiteiten in Delft, Eindhoven, Enschede en Wageningen komt inmiddels niet meer uit Nederland.

Dat blijkt uit cijfers van Nuffic, dat zich bezighoudt met de internationalisering van het onderwijs, naar aanleiding van een bericht in Het Financieele Dagblad. Tien jaar geleden maakten de internationale studenten nog een kwart uit van de hele populatie. 

De grootste groep buitenlandse studenten komt uit Duitsland, gevolgd door Chinezen, Indiërs, Italianen en Grieken. In totaal gaat het dit studiejaar om ruim 12.000 studenten. In totaal studeren er aan Nederlandse universiteiten 80.000 buitenlandse studenten, laat een woordvoerder van het Nuffic weten.

Andersom volgen er 15.000 Nederlandse studenten een studie in het buitenland, voornamelijk in België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland en Zweden.  

Angst voor te weinig plek

Niet iedereen juicht de ontwikkeling toe dat meer buitenlandse studenten hierheen komen voor een studie. Critici zijn bang dat Nederlandse studenten buiten de boot vallen bij opleidingen waar maar een beperkt aantal plaatsen is. Er zijn dit jaar acht studies met een beperkte toelating aan de vier universiteiten. 

TU Delft geeft tegenover het Financieele Dagblad aan niet te kunnen zeggen of er sprake is van verdringing. De universiteit kan zelf geen invloed uitoefenen op de mix van nationaliteiten die instroomt, omdat er volgens de wet niet mag worden geselecteerd op afkomst. Ze vraagt het kabinet daarom om maatregelen te nemen.

Op één opleiding in Delft is al wel een stop gezet, meldde universiteitsblad Delta vorige week: technische informatica. Daar dreigden voor komend studiejaar zoveel studenten in te stromen dat de faculteit het niet meer aan zou kunnen. Dat zou komen doordat studenten vanaf studiejaar 2018-2019 geen Nederlands meer hoeven te kunnen spreken.