Nederland

Zeespiegel stijgt elk jaar sneller en sneller

14 februari 2018 16:09 Aangepast: 27 februari 2018 18:23
Een paar maanden geleden verspreidde de NASA deze luchtfoto van smeltend ijs op Antarctica. Beeld © AFP

Het stijgen van de zeespiegel gaat steeds sneller. Elk jaar gaat het tempo omhoog. Dat komt vooral door het smelten van ijs op de Zuidpool en Groenland.

Als de stijging zo doorgaat, staat de zeespiegel rond 2100 mogelijk 65 centimeter hoger dan nu. Dat is twee keer zo veel als eerder voorspeld. Dat kan grote problemen veroorzaken in kustgebieden. "En zelfs dat is een voorzichtige schatting'', volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de universiteit van Colorado.

Water zet uit als het warmer wordt

De onderzoekers hebben 25 jaar aan metingen van Europese en Amerikaanse satellieten bestudeerd. De berekeningen staan in het wetenschapsblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

In de afgelopen 25 jaar is de zeespiegel 7 centimeter gestegen. De helft daarvan komt doordat water uitzet als het warmer wordt. Dat heet thermale expansie. De andere helft van de stijging is het gevolg van het smelten van landijs.

Centimeter stijging per jaar

Het tempo neemt toe. In de jaren negentig steeg de zeespiegel met 2,5 millimeter per jaar, nu is dat 3,4 millimeter per jaar. En elk jaar komt daar een beetje bovenop. Aan het einde van de eeuw zal de zeespiegel met een centimeter per jaar stijgen.

De NASA lanceert dit jaar twee nieuwe satellieten om de ijskap op de Zuidpool en Groenland en gletsjers in de gaten te houden. Als daar iets verandert, kunnen wetenschappers nauwkeuriger voorspellen hoe de zeespiegel stijgt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zeespiegel stijgt: vijf complete eilanden zijn al onder water verdwenen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore