Nederland

Nederlandse netneutraliteit in prullenbak door Europese regels

27 oktober 2015 14:14 Aangepast: 27 oktober 2015 14:27

Het Europees Parlement heeft wetgeving aangenomen die netneutraliteit in de hele unie regelt. Voor Nederland betekent dit dat de regels veel soepeler worden, want het Nederlandse parlement nam in 2012 al een wet aan die veel strenger is.

Zo wordt het met de nieuwe regels weer mogelijk voor bedrijven om bepaalde soorten dataverkeer te vertragen. Dat zou vooral gelden voor versleuteld dataverkeer waarvan providers niet kunnen zien wat de gebruiker doet. Ook peer-to-peer-verkeer kan worden afgeknepen met de nieuwe regels. Onder de huidige Nederlandse wetgeving mogen providers geen onderscheid hierin maken.

Oneerlijke concurrentie
Ook maakt de nieuwe regelgeving oneerlijke concurrentie weer mogelijk. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld afspraken maken met providers dat afname van hun dienst niet ten koste gaat van de data-bundel van klanten.

Dat kan ervoor zorgen dat de ene dienst een oneerlijk voordeel heeft op zijn concurrenten.

Gespecialiseerde diensten
Verder laat de Europese wetgeving in het midden wat providers mogen verstaan onder ‘gespecialiseerde diensten’. Sommige diensten zoals overheidscommunicatie en medische diensten hebben altijd voorrang op ander dataverkeer. De nieuwe regels zijn zo vaag over wat die ‘gespecialiseerde diensten’ zijn dat een internetprovider ook een televisiedienst als zodanig zou kunnen aanmerken.

Snel ingrijpen
Volgens de huidige Nederlandse wet mogen providers ingrijpen op het dataverkeer als de druk op het netwerk te hoog wordt. Ze kunnen dan besluiten om bepaalde diensten voor te trekken om het internetgebruik het beste te reguleren. De nieuwe Europese wetgeving maakt het mogelijk dat providers al vooraf (als ze grote drukte verwachten) dit soort maatregelen te nemen. Deze regel kunnen providers gemakkelijk ‘misbruiken’ om standaard op bepaalde momenten op de dag de ene dienst voor te trekken boven de andere.

'Gemiste kans'
D66-europarlemtariër Marietje Schaake is teleurgesteld over de nieuwe wet: "Dit is een gemiste kans. Netneutraliteit is essentieel voor het open internet, eerlijke concurrentie in de digitale economie, en voor innovatie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore