Nederland

Koning verleent Zijlstra ontslag 'op de meest eervolle wijze'

14 februari 2018 07:59 Aangepast: 14 februari 2018 08:36
Archieffoto: Eind december ontving koning Willem-Alexander Halbe Zijlstra op Paleis Noordeinde

Koning Willem-Alexander heeft het ontslag van minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra aanvaard. De VVD'er bood gisteren zijn ontslag aan nadat hij onder vuur was komen te liggen omdat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat de koning Zijlstra's ontslag op voordracht van premier Mark Rutte (VVD) 'op de meest eervolle wijze' heeft verleend. De koning heeft Zijlstra bedankt voor zijn 'vele en gewichtige diensten' aan hem en het koninkrijk bewezen. 

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) neemt de komende weken de taken van de afgetreden minister over.

Zijlstra's verklaring in de Kamer 

Zo kondigde Zijlstra zijn aftreden aan.

Niet meer recht te praten

Een zichtbaar geëmotioneerde Zijlstra zei gisteren dat zijn geloofwaardigheid boven iedere twijfel moet zijn verheven in binnen- en buitenland. "Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet te belasten zie ik geen andere optie dan vandaag mijn ontslag aan te bieden aan de koning. Ik doe dat met spijt in mijn hart.''​

Volgens politiek commentator Frits Wester voelde Zijlstra wel aan dat hij dit debat niet kon overleven. "Dit was niet meer recht te praten. Wat hij heeft gedaan, was zo krom als een hoepel. Ook binnen de coalitie groeide de twijfel of hij nog wel door kon. Dan rest je maar één weg; zo snel mogelijk de weg naar de uitgang."

Wester vervolgt: "En als Zijlstra het zou hebben overleefd, zou hij de komende jaren aangeschoten wild zijn. Het is voor de VVD een heel vervelend verhaal, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen."

Nooit een blad voor de mond, de carrière van Halbe Zijlstra:

Bekijk hier de uitspraak die Zijlstra deed in 2016 tijdens een partijcongres van de VVD

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore