Ga naar de inhoud
Nederland

GroenLinks wil eigen risico in de zorg afschaffen

Beeld © ANP

Na de PVV en de SP wil ook GroenLinks het eigen risico in de zorg afschaffen. "Ziek zijn is geen eigen risico", staat in het verkiezingsprogramma van de partij, dat morgen wordt gepresenteerd. Volgens GroenLinks gaan mensen minder snel naar de dokter als ze de eerste paar honderd euro zelf moeten betalen.

Het eigen risico is bedacht om mensen bewuster te maken van de kosten van de zorg, en geldt voor specialistische behandeling en medicijnen. Dit jaar betaal je de eerste 385 euro zelf.

Snel naar dokter

Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver pakt het eigen risico verkeerd uit. "De praktijk is dat mensen niet naar de dokter gaan omdat ze het niet kunnen betalen. Dit is de verkeerde manier om de zorgkosten te remmen."

Het Centraal Planbureau waarschuwt dat mensen sneller naar de dokter zullen gaan als het eigen risico verdwijnt. GroenLinks neemt dat voor lief. "Mensen die het bezoek aan de dokter uitstellen hebben op den duur veel meer zorg nodig", zegt Klaver. Afschaffing van het eigen risico kost 3,7 miljard euro per jaar. Om dat te betalen wil GroenLinks bedrijven en mensen met veel vermogen meer belasting laten betalen.

Origineel

GroenLinks is niet de eerste partij die pleit voor afschaffing van het eigen risico. De PVV en de SP hebben dit ook in hun verkiezingsprogramma's staan.

Ouderenbonden hameren er al langer op dat het eigen risico voor chronisch zieke ouderen een jaarlijkse extra kostenpost is die ze vaak maar moeilijk kunnen dragen.

Linkse vijver

Het verkiezingsprogramma dat morgen in de Melkweg in Amsterdam wordt gepresenteerd, is volgens Klaver 'knetterlinks'. GroenLinks zet daarmee de aanval in op de PvdA, de SP en D66, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Het wordt vechten om de stemmen op links. Er zijn veel partijen die in de linkse vijver hengelen, maar die vijver zelf wordt steeds kleiner."

Meer op rtlnieuws.nl:
Jan Roos snoept twee zetels af van PVV