Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Zwangere vrouw geweigerd op cruise krijgt 7000 euro

05 februari 2018 13:05 Aangepast: 05 februari 2018 23:34
Beeld © ANP

Reisagent American Express (Amex) moet een Nederlands stel dat niet met een cruise mee mocht vanwege de zwangerschap van de vrouw een fikse schadevergoeding betalen. Het stel ontvangt bijna 7000 euro.

De man en vrouw boekten in 2016 via de Nederlandse vestiging van American Express een cruise met VCK Cruises. Prijs: 4626 euro. Toen ze begin augustus in Venetië aan boord wilden gaan, werd hen de toegang tot het schip geweigerd omdat de vrouw 25 weken zwanger was.

De rederij bleek geen vrouwen die langer dan 24 weken zwanger zijn, toe te laten wegens de kans op complicaties tijdens de zwangerschap of een vroegtijdige bevalling.

Naar de rechter

Het stel bracht vervolgens de vakantie door in een vijfsterrenhotel in Rimini, op eigen kosten. Dat viel ruim twee keer duurder uit dan de geboekte cruise. Omdat de man en vrouw geen genoegen namen met de schadevergoeding van 470 euro die Amex betaalde, stapten zij naar de rechter. Daar eisten zij bijna 13.000 euro.

Volgens het stel had de reisagent onvoldoende duidelijk gemaakt dat cruisegangers niet langer dan 24 weken zwanger mogen zijn. Amex vindt dat wel, onder meer omdat ze wees op de algemene voorwaarden van de rederij en de ANVR.

Bovendien stelt het reisbureau dat het de eigen verantwoordelijkheid van zwangere klanten is om te checken of zij aan de voorwaarden voor een reis voldoen. Volgens de reisagent is het algemeen bekend dat er voor zwangere vrouwen beperkingen gelden voor het reizen.

Schadevergoeding

De Amsterdamse rechtbank oordeelde onlangs echter dat American Express de schade moet betalen. "Over een dergelijke harde voorwaarde voor deelname aan een reis behoort de reisagent als bemiddelaar – die de voorwaarde kent -  zijn opdrachtgever te informeren."

De rechter vindt dat Amex moet opdraaien voor de kosten van de gemiste cruise en de helft van de hogere kosten van het alternatieve verblijf in Rimini. Dat kost de reisagent 6991 euro.

Kan hele reisbranche raken

Volgens advocaat Wendy Franken van de reizigers overweegt American Express in hoger beroep te gaan, omdat deze uitspraak de hele reisbranche kan raken. "De manier waarop American Express in deze zaak met de algemene voorwaarden is omgegaan, is hetzelfde als de de hele branche doet. Mogelijk moet die manier als gevolg van deze uitspraak veranderen. Daarom heeft Amex aangegeven nu met de brancheorganisatie te bespreken of ze in hoger beroep gaat."

American Express wilde geen commentaar geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore