Ga naar de inhoud
Nederland

DUO mag privacy student schenden om uitwonende beurs

Archieffoto. Beeld © ANP

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) mag reisgegevens van studenten opvragen om te controleren of de student terecht een beurs voor uitwonenden ontvangt. Hiermee maakt de DUO weliswaar inbreuk op de privacy van die student, maar die inbreuk is toegestaan.

Dit heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. Met die gegevens van het reisgedrag bekijkt DUO of studenten ten onrechte een hogere uitwonendenbeurs kregen, terwijl ze mogelijk thuis woonden. 

Gerechtvaardigd

Volgens de Raad is er inbreuk op de privacy door het opvragen van de gegevens, maar is deze gerechtvaardigd vanwege het doel: fraudebestrijding. De Raad oordeelt ook dat de gegevens op zichzelf niet genoeg bewijs leveren dat de student fraudeert, het moet vooral gezien worden als aanvullend bewijs.

Bovendien gaat de instantie naar eigen zeggen niet willekeurig te werk, maar worden alleen studenten met een verhoogd risico gecontroleerd. 

Student

De uitspraak komt nadat vorig jaar zomer een student naar de rechter stapte omdat hij het niet eens was met de opvraagpraktijken van DUO. Hij kreeg toen van de rechter gelijk. Na de uitspraak stapte DUO naar de Centrale Raad van Beroep, één van de drie hoogste bestuursrechters van Nederland.

DUO heeft de afgelopen jaren 377 keer reisgegevens van studenten opgevraagd bij OV-chipkaartbedrijf Translink. De organisatie mag sinds 2012 frauderende studenten opsporen, en inmiddels zijn ook duizenden studenten beboet.