Ga naar de inhoud
Nederland

Blokkade ABC-eilanden door Venezuela 'duurt nog even'

President Maduro van Venezuela. Beeld © EPA

De blokkade van Curaçao, Aruba en Bonaire door Venezuela gaat waarschijnlijk duren tot de presidentverkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land. Die moeten voor eind april worden gehouden, zei minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

Venezuela stelde de blokkade begin dit jaar in omdat de eilanden te weinig zouden doen tegen smokkel vanuit Venezuela. Volgens president Nicolás Maduro smokkelen criminelen waardevolle spullen en voedsel van Venezuela naar de eilanden en loopt dat de spuigaten uit.

Economische impact groot

Venezuela heeft ook een link gelegd met sancties die door de Europese Unie tegen een aantal hooggeplaatste personen in het land zijn afgekondigd. Dat is volgens Zijlstra onterecht.

Intussen leidt de blokkade in Venezuela zelf tot problemen. De gouverneur van de deelstaat die het dichtst bij de ABC-eilanden ligt, heeft volgens Zijlstra al gevraagd om opheffing van de blokkade omdat de economische impact te groot zou zijn.

Video: wat is er aan de hand in Venezuela?

Venezuela verkeert in een diepe politieke en economische crisis die steeds gewelddadiger begint te worden. Dit speelt er allemaal.