Nederland

Albert Heringa na straf voor hulp zelfdoding: 'Ik voel me als een crimineel behandeld'

31 januari 2018 14:07 Aangepast: 16 april 2019 13:47
Albert Heringa tijdens de rechtszaak. (archieffoto)

Albert Heringa (75) is niet van plan om zich neer te leggen bij zijn voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor hulp bij de zelfdoding van zijn moeder in 2008. Hij is teleurgesteld maar strijdbaar, bleek na de uitspraak. Heringa overweegt in cassatie te gaan.

"Ik voel me als een crimineel behandeld en dat verbaast me. Maar ik ben dit aangegaan om het af te maken. Als het aan mij ligt is de strijd nog niet afgelopen. Het gaat niet alleen over mij. Het gaat mij om de aandacht voor het voltooide leven. Deze uitspraak maakt me strijdbaar. Ik ga door tot de laatste snik'', zei Heringa na de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch.

ZIE OOK: Albert Heringa schuldig aan hulp bij zelfdoding moeder, half jaar voorwaardelijke cel

Heringa kreeg voor het eerst straf opgelegd in de slepende zaak. "Ik ontken niet dat ik mijn moeder heb geholpen bij haar dood maar het gaat om de context'', verdedigde hij zich.

Uitzichtloos

Albert hielp zijn hoogbejaarde moeder met sterven toen een arts haar uitzichtloze lijden niet wilde beëindigen. Albert gaf zijn moeder dodelijke medicijnen die ze zelf had gespaard. Hij besloot het feit dat hij zijn moeder hielp bij zelfdoding openbaar te maken, omdat hij vindt dat het nooit zo feitelijk illegaal en in het geniep had mogen gebeuren.

Hij vertelde erover in een indrukwekkende documentaire, De laatste wens van Moek.

Bekijk hier de documentaire: 'De laatste wens van Moek'

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore