Ga naar de inhoud
Nederland

Politieagente José was niet zo'n Oranjefan, tot haar ontmoeting met Beatrix

Toenmalig koningin Beatrix met José Rooijers. Beeld © ANP

Ter ere van de tachtigste verjaardag van prinses Beatrix haalde RTL Late Night gisteravond herinneringen op aan haar 33-jarige regeerperiode. Daarvoor waren onder anderen actrice Karin Bloemen en José Rooijers van de politie uitgenodigd. Rooijers leidde Beatrix in 2000 rond in Enschede, een dag na de vuurwerkramp.

Voor haar ontmoeting met Beatrix was Rooijers 'niet zo'n fan' van het koninklijk huis. Ze had dan ook weinig zin om de koningin rond te leiden door het rampgebied, maar dat werd haar wel opgedragen door haar leidinggevende.

'Heel veel respect'

De tegenzin bij Rooijers verdween vrijwel direct na haar ontmoeting met Beatrix, vertelde ze gisteravond bij RTL Late Night. "Ze was volledig op mij gefocust. Als vanzelfsprekend sloeg ze een arm om me heen. Ik was geen Oranjefan, maar ik heb heel veel respect voor koningin Beatrix. Dat heeft te maken met de manier waarop zij oprecht betrokken is bij wat mensen beweegt. Zo heeft ze in Enschede bijvoorbeeld ook gesproken met hulpverleners zonder dat ze daar pers bij wilde."

Volgens Rooijers was de aanwezigheid van Beatrix belangrijk voor hulpverleners en inwoners van Enschede. "De manier waarop zij contact maakt en oprecht meeleeft, is heel bijzonder."

Actrice Karin Bloemen trad 'ontelbare keren' op voor Beatrix. Dat waren steeds heel bijzondere momenten, vertelde ze. "De eerste keer was in 1991. Ik speelde een scène met Johnny Kraaijkamp junior. Toen ik haar ontmoette heb ik haar ook iets gevraagd, wat eigenlijk helemaal niet mag. Het protocol is natuurlijk dat je je mondje houdt en wacht tot de koningin je aanspreekt. Maar ik vroeg als naïeve muts of ze het leuk vond."

Meer op rtlnieuws.nl:
Prinses Beatrix 80 jaar: 'Ze is zo'n trotse moeder, zo hadden we haar nog niet gezien'