Ga naar de inhoud
Nederland

ING en ABN getroffen door DDoS-aanvallen

Beeld © ANP

Ook ING is dit weekend getroffen door een DDoS-aanval. Daardoor hadden veel klanten problemen met internetbankieren. Eerder op zondag had ABN Amro te kampen met dezelfde problemen.

ING bevestigt tegenover RTL Nieuws dat er sprake was van een DDoS-aanval. De diensten Mijn ING, mobiel bankieren en IDEAL werkten niet of nauwelijks. 

Geen hack

Bij een zogenoemde DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is. Het gaat dan ook niet om een hack. "De veiligheid van Internet Bankieren, Mobiel Bankieren en iDeal zijn op geen enkel moment in het geding", staat in een tweet van ABN Amro. De bank werd drie keer door een aanval getroffen, de 'laatste' was zondagavond rond 23.00 uur voorbij.

Ook ING stuurde een tweet uit dat de veiligheid niet in gevaar was:

Inmiddels is de storing weer voorbij, meldt ING.

Volgens de website AlleStoringen begon de storing bij ABN AMRO 17.30 uur. Bij ING rond 20.45 uur.

Detailhandel Nederland liet zondag weten naar aanleiding van dit soort storingen zich steeds meer zorgen te maken om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer. Ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank sprak zich er over uit. In het tv-programma Buitenhof zei hij dat cyberaanvallen voor banken tegenwoordig aan de orde van de dag zijn. DNB is met banken in gesprek om te regelen dat die hun systemen na zo'n aanval snel weer in de lucht hebben.

DDoS-aanval is vaak stoerdoenerij

Drie jaar geleden legden vijf jongens, onder wie vier tieners, de servers van Ziggo plat door een DDoS-aanval. Zo'n aanval blijkt achteraf vaak stoerdoenerij.