Nederland

Grote storing legt betalingsverkeer ABN Amro plat

28 januari 2018 09:33 Aangepast: 20 februari 2018 03:23
Beeld © ANP

ABN Amro heeft tot vanochtend te maken gehad met een grote storing, veroorzaakt door een DDoS-aanval. Die begon gisteren in de vooravond. Betalingsverkeer via de bank was vrijwel onmogelijk.

Het gaat niet om een hack, zegt de bank. De veiligheid van internetbankieren, mobiel bankieren en iDeal zijn 'geen enkel moment' in gevaar geweest. Vanochtend rond half negen liet de bank via Twitter weten dat de problemen waren verholpen.

Server overbelast

Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met heel veel dataverkeer ineens, zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is. Volgens de website AlleStoringen begon de storing bij ABN AMRO gisteravond rond half zeven. Klanten konden niet inloggen of kregen een melding dat door een storing afschrijvingen nog niet zichtbaar waren.

ABN had in januari al een paar keer met storingen te maken. Vrijdagochtend nog konden klanten ook al geen gebruikmaken van de diensten internetbankieren, mobiel bankieren en iDeal.

Zorgen om stabiliteit

Detailhandel Nederland laat in een reactie weten zich steeds meer zorgen te maken om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer. "We zien de laatste maanden veel kleine en grote storingen plaatsvinden en dat baart ons ernstige zorgen", zegt Michel van Bommel, secretaris betalingsverkeer.

Volgens hem doen we zo'n 10 à 11 miljoen pinbetalingen per dag in fysieke winkels en daarnaast nog 1 miljoen betalingen per dag via iDeal. "Als er even niet afgerekend kan worden, zowel on- als offline, heeft dit voor de winkeliers grote gevolgen voor hun omzet. Het waarborgen van de stabiliteit van het digitale betalingsverkeer moet hoger op de agenda bij zowel banken als politiek."

Zo worden sites platgelegd met een DDoS-aanval

Zombiecomputers, aangestuurd door een meestercomputer: in deze video wordt uitgelegd hoe een DDoS-aanval in elkaar steekt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore