Ga naar de inhoud
Nederland

Wettelijke regels voor winkeliers: niet meer verplicht open

Een winkelstraat in Harderwijk (archieffoto). Beeld © ANP

Het kabinet komt met wettelijke regels tegen verplichte openstelling van winkels. Dit moet het recht van ondernemers garanderen om zelf keuzes te maken over openingstijden.

Dat kondigt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan. De regels moeten een einde maken aan de praktijk dat winkeliers door bijvoorbeeld een besluit van de vereniging van eigenaren (VvE) ongewild eerder afgesproken winkeltijden moeten aanpassen.

Keijzer benadrukt dat nog steeds 'afspraak is afspraak' geldt als een ondernemer en een verhuurder in een contract overeenkomen dat een winkel op koopavond open is. Maar het door anderen eenzijdig wijzigen van openingstijden met daaraan boetes gekoppeld, moet tot het verleden gaan behoren.

Strop voor fietsenmaker 

Onlangs kreeg een fietsenmaker met een winkel in Groningen een flinke strop te verduren nadat hij zich niet aan de ruimere openingstijden van het winkelcentrum had gehouden. In de VvE was afgesproken dat de openingstijden in het winkelcentrum verruimd zouden worden op donderdag, zaterdag en zondag.

De man hield zich er niet aan, betaalde boetes niet en wilde uit de VvE stappen. De man verloor de rechtszaak tegen de VvE en moest duizenden euro's betalen.

Torenhoge boete voor dicht zijn op zondag:

Een reportage van november. De fietsenmaker in het Groningse winkelcentrum De Paddenpoel weigerde om zondag open te gaan. De winkeliersvereniging legde de fietsenmaker per keer 500 euro boete op.