Nederland

EMA tijdelijk naar Sloterdijk, vergaderen moet soms ergens anders

29 januari 2018 14:45 Aangepast: 12 april 2018 12:29
Beeld © OVG

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) verhuist uiterlijk 30 maart volgend jaar van Londen naar het Spark-gebouw in Amsterdam Sloterdijk, tot het permanente pand eind november 2019 wordt opgeleverd. De locatie is alleen niet groot genoeg: vergaderen zullen de EMA-medewerkers deels buiten de deur moeten doen.

Het prestigieuze EMA is de grote brexitbuit voor Nederland: de komst van het medicijnagentschap levert 900 directe banen op en 1500 indirecte banen. Daarnaast profiteert bijvoorbeeld de hotelbranche van de komst van gasten, meldde het ministerie van Volksgezondheid eerder aan RTL Z.

Eerder was het plan om het pand dat gebouwd wordt op de Zuidas in delen op te leveren: in de stukken die klaar waren konden dan de eerste afdelingen worden gevestigd. Daar wordt nu vanaf gezien: met de keuze voor Sloterdijk kunnen vrijwel alle activiteiten van het EMA op één locatie plaatsvinden, maakt minister Bruins vandaag bekend. 

Locatie te klein: vergaderruimte moet elders

Alles echt tijdelijk in één gebouw onderbrengen lukt niet. Spark is niet groot genoeg om alle vergaderingen in het eigen pand te kunnen organiseren, staat te lezen in de brief die minister Bruins vanmiddag naar de Kamer stuurde. In overleg met het EMA is daarom geregeld dat extra vergaderruimte gehuurd kan worden in hotels en vergadercentra in de omgeving.

De directeur van het EMA, de Italiaanse Guido Rasi, reageert niet al te positief. Het is behelpen, zegt hij tegenover persbureau ANP, omdat het Spark-gebouw maar de helft van de ruimte biedt die het EMA nu in Londen heeft. Hij verwacht dat sommige activiteiten niet uit de verf komen zolang EMA in het Spark-gebouw zit. De omstandigheden zullen soms 'minder comfortabel' zijn, maar 'wel werkbaar'.

Tekst loopt door onder de foto.

Miniatuurvoorbeeld

Het Spark-gebouw van binnen. (beeld: OVG)

Zijn reactie sluit aan op het sentiment van de Italianen, die de komst van het EMA verbitterd aan hun neus voorbij zagen gaan. De twee grootste politieke partijen in Italië deden vorige week nog een poging de verhuizing van het medicijnagentschap naar Amsterdam te voorkomen. Ze zeiden twijfels te hebben of het pand wel op tijd afkomt en niet teveel gaat kosten.

Italianen niet overtuigd

Ook na vandaag zijn ze niet overtuigd. "Als alle ruimte voor EMA echt beschikbaar is en we krijgen de garanties dan is dat oké", zegt de Italiaanse Europarlementariër Giovanni la Via tegen RTL Z. Hij twijfelt eraan dat al het personeel er echt allemaal tijdelijk kan werken.  "Als het niet zo is gaan we alles herzien", zegt hij. Hoe hij dat concreet voor zich ziet blijft onduidelijk.  

Minister Bruins wijst de kritiek resoluut van de hand. Volgens hem is vanaf de start van het project bekend dat er een krappe planning is, maar hij is ervan overtuigd dat die gehaald wordt. "Het is passen en meten, maar we kunnen aan de slag.”

"Begin volgend jaar komen de eerste medewerkers naar Amsterdam, januari 2019", zegt hij tegen RTL Z. "Dit is niet meer terug te draaien. We gaan nu bouwen, de contracten zijn getekend, het bid is gewonnen, we zijn op zoek naar huizen en scholen. Dit is nu echt werk in uitvoering."

Persoonlijke begeleiding: 2,5 miljoen euro

EMA-medewerkers die naar Nederland komen, krijgen vanaf februari persoonlijke begeleiding bij het vinden van een huis en school in de regio, en hulp bij alle administratie die nodig is om zich hier te vestigen.

Of het personeel en hun gezinnen allemaal in Amsterdam zélf terechtkomen, en daarbij mogelijk voorrang op de woningmarkt krijgen, is niet vanzelfsprekend. Ze zouden ook in omliggende plaatsen gevestigd kunnen worden.

In Londen is voor de grote verhuizing alvast een speciale helpdesk geopend; voor de begeleiding in Nederland is een aanbesteding gestart. Er wordt eenmalig 2,5 miljoen euro voor uitgetrokken door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In november moet het permanente complex opgeleverd worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore