Ga naar de inhoud
Nederland

Diepterecord aantal geboortes, vrouwen wachten steeds langer met kinderen

Beeld © Getty

Vrouwen zijn gemiddeld al bijna dertig voordat ze aan kinderen beginnen. Daardoor zijn er de laatste jaren in Nederland relatief weinig kinderen geboren.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Vorig jaar lag de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar eerste kind krijgt op 29,8 jaar. De gemiddelde leeftijd van nieuwe moeders stijgt al sinds de jaren zeventig, toen vrouwen gemiddeld op hun 24ste hun eerste kind kregen. Alleen in de periode 2004-2013 bleef die stabiel op 29,4 jaar.

ZIE OOK: Eerst een kind, dan carrière: ondernemer Melissa koos hier bewust voor

Diepterecord

Omdat er vooral onder vrouwen onder de dertig jaar minder moeders bijkwamen, is het totale aantal baby's dat in 2017 werd geboren laag: 169.000, ruim 3000 minder dan het jaar ervoor. Op basis van deze voorlopige cijfers is er zelfs sprake van een nieuw diepterecord. Het laagste aantal geboortes was tot nu toe in 1983 (170.000 baby's).

Gezinnen worden ook steeds kleiner. In 2017 had de gemiddelde moeder 1,61 kinderen, in 2010 was dat nog 1,8. 

Leeftijd

Het aantal nieuwe tienermoeders is vorig jaar verder afgenomen, nu 1,98 per duizend vrouwen. Die trend is al jaren aan de gang. Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat het aantal vrouwen boven de 35 dat hun eerste kind krijgt, in 2017 juist iets is toegenomen.

Ook in andere Europese landen stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen moeder worden, in Italië en Spanje is dat bijna 31 jaar. Bulgarije en Roemenië in Zuidoost-Europa hebben de jongste kersverse moeders (26 jaar).

Meer op rtlnieuws.nl: