Ga naar de inhoud
Nederland

Chauffeurs moesten weg op met storm: 'Je bent toch geen watje?'

Deze vrachtwagen kwam donderdag op de A27 in de problemen. Beeld © Sqvision

Een deel van de vrachtwagenchauffeurs die tijdens de storm van afgelopen donderdag toch de weg op gingen, werden gedwongen door hun baas. Volgens de vakbond CNV werd tegen een van de chauffeurs gezegd: "Jij bent toch geen watje? Jij gaat gewoon rijden."

Door de storm zijn tientallen vrachtwagens omgewaaid. CNV vroeg chauffeurs naar hun ervaringen. De meerderheid van de chauffeurs hadden niets gehoord van hun werkgevers over de storm. Dertig procent kreeg na de code rood de opdracht om hun wagen aan de kant te zetten.

Volgens CNV staan de chauffeurs onder druk vanwege de contracten tussen de werkgevers en hun opdrachtgevers. Daarin zijn boetes vastgelegd voor transportbedrijven als ze te laat leveren. "Dat leidt ertoe dat dit soort idiote dingen gebeuren", zegt CNV-bestuurder Tjitze van Rijssel tegen de NOS.

'Verbod op rijden tijdens storm'

CNV wil daarom een rijverbod voor vrachtwagens als code rood is afgegeven. "Dat geeft een duidelijk signaal, want dan kun je als chauffeur zeggen: het mag niet, het is verboden", zegt Van Rijssel. "En als een vrachtwagen dan omwaait, dan kun je de schade verhalen op het transportbedrijf. Dan leert hij het wel af voor de volgende keer."

Niet alleen de CNV heeft kritiek op de chauffeurs en transportbedrijven. Rijkswaterstaat noemde het eerder onbegrijpelijk dat er nog vrachtwagens op de weg waren ondanks de weerswaarschuwingen. Oud-minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz noemde vrachtwagenchauffeurs die bij zware storm toch gewoon gaan rijden, asociaal. "Ze veroorzaken veel schade, waarvoor de maatschappij en verzekeraars opdraaien", zei Schultz.

Door de storm is voor miljoenen schade ontstaan:

Niet alleen vrachtwagens hadden donderdag last van de harde wind. In het hele land is schade ontstaan door de storm.