Nederland

Dirks hele familie leeft van pulsvisserij: 'Verbod is een zware klap'

16 januari 2018 17:24 Aangepast: 12 mei 2020 12:56
Een streep door de rekening van pulsvisser Dirk Kraak. Beeld © Facebook

"Dit is een streep door de rekening. Onze toekomst wankelt." Zeevisser Dirk Kraak uit Den Helder baalt als een stekker. Het Europees Parlement wil een einde maken aan de pulsvisserij in Europa. "Hier hebben we juist een hoop geld in gepompt."

Miljoenen zijn er geïnvesteerd in het 'pulsvissen'. Dat is een moderne vistechniek: er wordt gebruik gemaakt van een visnet dat stroomstootjes afgeeft. Het Europees Parlement stemde op Frans initiatief voor een verbod op deze manier van vissen. Want die techniek is slecht voor de natuur, stellen de Fransen. 

De toekomst voor meer dan vijfhonderd vissers is opeens hoogst onzeker geworden. "We kunnen een stootje hebben, maar dit is echt een zware klap", zegt Dirk Kraak tegen RTL Nieuws. "Het is beangstigend dat een milieugroep zoveel macht heeft. In vier maanden tijd hebben ze dit voor elkaar. Waar houdt dit op?"

Generatie op generatie

Het visserijbedrijf van Kraak is een echt familiebedrijf. "Wij zijn de derde generatie, mijn opa is ermee begonnen. En we zijn van plan om dit ook weer aan de vierde generatie door te geven."

Zijn neven van 17 en 18 jaar hebben hier wel oren naar. Of zij het nog zien zitten? "Ze kijken erg naar ons. Als wij positief zijn, zijn zij het ook. Maar nu weten we niet meer hoe de toekomst eruit gaat zien", zegt de visser.

Bodem onaangeroerd

Wereldwijd hebben veel landen een verbod op pulsvissen, maar Nederland gelooft er juist heel erg in. Die vissen, die op de bodem leven, worden met stroomschokjes het net in gelokt. De bodem blijft onaangeroerd, zeggen onderzoekers hier.

Buiten Nederland gebruiken vissers een ketting die over de zeebodem ploegt, en zo de vis opschrikt. Volgens de Fransen is dit beter dan pulsvissen, omdat de stroomschokjes het leven op de zeebodem zouden uitroeien. Maar volgens de voorstanders bespaart de techniek juist de bodem. En brandstof. Het zou veel duurzamer zijn.

Opgedrongen

In 2011 werd de eerste boot van Dirks bedrijf helemaal omgebouwd voor het pulsvissen. "We zijn eigenlijk een beetje die richting opgedrongen, we moesten innoveren. En dan pomp je er een hoop geld in."

 
Miniatuurvoorbeeld

 

Eén van de kotters van Dirk Kraak. (Foto: Facebook)

 

Ook in de andere boot werd geïnvesteerd. Kosten: een half miljoen. Maar het was het allemaal waard. "Het is allemaal gelukt. We zijn echt een beetje verliefd geworden op het pulsvissen", zegt Dirk. "De vis zag er heel goed uit, en de impact op de natuur was veel minder."

Wakker liggen

Nu is de situatie omgekeerd. "Mijn broers en ik liggen hier wakker van. We vrezen toch voor ons pensioen." Toch geeft Dirk de strijd niet op. "Ik hou van mijn beroep. We zijn nog niet verslagen, we zijn strijdvaardiger dan ooit. Ik zou het fantastisch vinden om later ons bedrijf gezond door te geven."

Volgens de Fransen gaat de visstand te snel achteruit. Maar Dirk bestrijdt dat. "Integendeel. We hebben het de laatste jaren juist vooruit zien gaan. Ik wil niet aan iets gaan beginnen dat destructief is voor de natuur."

Nog niet definitief

Zijn hoop is gevestigd op premier Rutte en minister Schouten. "Ik hoop dat zij nog iets voor ons kunnen betekenen. Het is een lichtpuntje voor ons dat Schouten in ieder geval achter ons staat. We hopen op gezond verstand van Europa. Puls verdient écht een kans."

De Europese Commissie of de landbouwministers kunnen het Europese verbod nog van tafel vegen, maar de kans daarop is klein. Maar volgens minister Schouten is het besluit nog niet definitief, 'het is een tussenstand'. "De positie die het Europees Parlement nu heeft ingenomen is niet allesbepalend. Dit loopt mee in onderhandelingen tussen Europees Parlement, Europese Commissie en de Raad van Ministers. De inzet van Nederland daarbij is helder: pulsvisserij is de toekomst."

Ook tegenstanders in Nederland

Veel politieke partijen zijn het oneens met het Europees Parlement, dat een totaalverbod wil. De Tweede Kamer gaat debatteren over de kwestie. De VVD noemt het 'bizar dat activisme en onwaarheden het winnen van wetenschappelijke onderbouwing en innovatie'. Het CDA spreekt van een 'ongelooflijke dreun'. Ook een aantal Nederlandse Europarlementariërs zijn tegen het verbod.

In het Europees Parlement steunt de Partij voor de Dieren wel het verzet tegen pulsvisserij. De partij is 'tegen nieuwe methodes om de zee zo snel mogelijk leeg te vissen'. En volgens Bas Eickhout (GroenLinks) heeft Nederland zich in eigen voet geschoten door veel meer vergunningen voor pulsvisserij af te geven dan was afgesproken. "Dat heeft kwaad bloed gezet bij onder anderen Franse vissers die hun viswater leeggevist zien worden door Nederlandse schepen."

Ook Greenpeace is blij. "Zonder gedegen afgerond wetenschappelijk onderzoek naar de duurzame effecten van deze vorm van visserij en de voordelen, is het te voorbarig om pulsvisserij te bejubelen. Het is goed dat het Europees Parlement dat onderkent", zegt een woordvoerder.

Meer op rtlnieuws.nl:
Europees parlement stemt voor verbod op pulsvisserij, Nederland teleurgesteld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore