Ga naar de inhoud
Nederland

Zorginstelling Ciran staat op rand faillissement

Zorginstelling Ciran uit Venlo, die vorig jaar in opspraak raakte door grootschalig gesjoemel met declaraties, heeft uitstel van betaling gekregen, het voorportaal van faillissement.

Dat bevestigt interim-topman Peter de Kubber. De revalidatiezorgverlener kwam in de financiële problemen toen zorgverzekeraars de geldkraan dichtdraaiden, nadat was gebleken dat Ciran voor miljoenen onjuiste declaraties had ingediend. De instelling behandelde 4000 patiënten per jaar, en was goed voor een omzet van 45 miljoen euro.

Surseance uitgesproken

Dinsdag meldde RTL Z al dat Ciran uitstel van betaling had aangevraagd. Maar nu is de surseance ook daadwerkelijk door de rechtbank uitgesproken. Bob van Brink is door de rechter-commissaris benoemd tot bewindvoerder.

Of Ciran al concrete gesprekken voert over een doorstart wil De Kubber niet kwijt. "Daar wil ik voorzichtig mee zijn." Wel erkent hij dat de partij die bijna rond is over een doorstart van de gelieerde zorgverlener Top-Care, ook interesse heeft in de bijna failliete boedel van Ciran. "Natuurlijk, dat is ook logisch."

Doorstart

Top-Care was de grootste uitvoerder van de zorg die Ciran declareerde, en ging begin december al failliet. Curator Jan van den Heuvel van Top-Care is inmiddels bijna rond met de doorstart van dat bedrijf.

Eerder nam investeringsmaatschappij Holland Venture een andere aan Ciran gelieerde zorguitvoerder over. Curator Van den Heuvel benadrukt echter niet met Holland Venture te onderhandelen. "Het betreft geen investeerder, maar een zorginstelling."

UMC Radboud

Een zorginstelling die van oudsher zeer nauwe banden met Ciran en de gelieerde bedrijven onderhield, is het Radboud UMC in Nijmegen. Het academische ziekenhuis en Ciran bouwden samen zelfs een hypermodern behandelcentrum in Groesbeek.

Volgens Van den Heuvel is het UMC Radboud echter ook niet de partij met wie hij over een doorstart spreekt. "Ik heb afgesproken geen namen te noemen."

Van den Heuvel zegt gisteren opnieuw een belangrijke stap dichter bij de doorstart van Top-Care te zijn gekomen. "Het gaat wel stapje voor stapje, veel langzamer dan ik normaal bij faillissementen gewend ben."