Nederland

'Criminelen hebben vrij spel op kleinere vliegvelden'

16 januari 2018 06:27 Aangepast: 16 januari 2018 06:28
Marechaussees op Schiphol. Beeld © ANP

Er is meer toezicht nodig op kleine luchthavens in Nederland. Dat zegt de Koninklijke Marechaussee. Drugs- en mensenhandel zouden makkelijk plaats kunnen vinden op de elf kleinere vliegvelden.

Dat schrijft Trouw vandaag. Volgens de krant pleit de Koninklijke Marechaussee voor meer controle. Er is nu op die vliegvelden, zoals Hilversum, Drachten, Breda, Budel en Teuge geen permanent fysiek toezicht.

ZIE OOK: Privégegevens vliegtuigpassagiers opgeslagen bij marechaussee

De omgeving van de kleine vliegvelden wordt gezien als 'een potentiële verzamelplaats voor criminele activiteiten, waaronder drugs- en mensenhandel'. Piloten zouden de gegevens van passagiers en bemanning verplicht moeten doorgeven. Nu mogen ze dat nog vrijwillig doen.

Miniatuurvoorbeeld

Op deze vliegvelden wil de marechaussee meer toezicht (Foto: RTL Nieuws)

60 kilo heroïne

Trouw schrijft ook over incidenten die op kleine vliegvelden plaatsvonden. Zo werden 14 Albanezen naar Engeland gesmokkeld en werd op Teuge 60 kilo heroïne onderschept.

Er worden door de marechaussee soms wel controles uitgevoerd. Hoeveel wil de dienst niet zeggen om 'operationele redenen'. De kleine vliegvelden zouden het grootste deel van de tijd onbewaakt zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore