Ga naar de inhoud
Reizen

Jelmer maakt een sport van goedkoop vliegen: 'Thuisblijven is duurder'

"Er is veel mogelijk, als je maar flexibel bent", dat zegt Jelmer de Boer. Hij schreef een boek over goedkope vliegtickets, met de opvallende titel: Thuisblijven is duurder. Want in het buitenland is het leven vaak véél goedkoper - en een betaalbaar ticket is zo gevonden.

Jelmer zit op dit moment in Zuid-Afrika. Maar hij had ook in Bangkok kunnen zitten, of in São Paulo. "Ik kan overal mijn werk doen. Ik heb niet echt een schema van: in Nederland werken en in het buitenland vakantie vieren. Ik combineer het altijd een beetje." Nu is hij in Kaapstad 'een beetje niks aan het doen'.

Oké, de titel van het boek is misschien niet op iedereen van toepassing, dat beseft Jelmer ook. Maar voor hem is het nu wel zo. "Ik was laatst een tijd op Bali. Daar gaf ik echt geen reet uit. Nederland is gewoon best duur."

Niet één gouden tip

Jelmer bezocht 36 landen in twee jaar tijd. Hij maakte er zijn hobby van om op zoek te gaan naar de goedkoopste tickets. Zijn bevindingen schreef hij op in zijn boek. 

Wie net als Jelmer ook goedkope vliegtickets wil boeken moet vooral de 'mindset' aanpassen, vertelt hij. Dat betekent: je moet er moeite voor doen, want één gouden tip bestaat niet. "Ik snap dat heel veel mensen op zoek gaan naar één geheim. Maar dat ga je niet vinden. Je moet eerst een hoop leren, en dat dan toepassen."

En oh ja: je moet wel wat van de wereld snappen.

'Koop een globe'

Om met dat laatste te beginnen: het is handig om te weten dat de aarde rond is. Het lijkt logisch om naar Tokyo te vliegen via Qatar, schrijft Jelmer in z'n boek, 'maar dat is heel erg om' - en meestal duurder. Je vliegt veel korter via Stockholm of Helsinki. Kijk maar op de wereldbol. Jelmers belangrijkste tip is misschien wel: koop een globe.

Jelmer legt in z'n boek vooral uit hoe de luchtvaart werkt, met al z'n rare regeltjes. Dat je in Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen, geen btw betaalt over tickets, bijvoorbeeld. "Dat slaat helemaal nergens op", zegt hij daarover. "Ik vind dat er belasting moet komen op vliegtickets én kerosine."

Jelmer beseft ook dat vliegen 'niet superduurzaam' is. Het gaat hem er ook niet om dat mensen méér moeten vliegen, maar hij wil laten zien dat het boeken van een ticket vaak veel goedkoper kan.

Miniatuurvoorbeeld

Jelmer: "Ik kan overal mijn werk doen" (Foto: Jelmer de Boer)

Zes tot twee maanden

Natuurlijk is er ook ruimte voor tips in zijn boek. Er is dan geen 'gouden tip', er zijn wel veel handige weetjes: tickets elf maanden vooraf boeken heeft meestal geen zin. Goedkoper zijn ze meestal zes tot twee maanden voor vertrek. Uitzonderingen daar gelaten.

De grootste kans op een goedkoop vliegticket heb je als je flexibel bent. Als je per se op een bepaalde dag wil vliegen, en ook nog naar een bepaalde locatie, dan wordt het lastig. Dat ondervindt Jelmer nu ook. "Ik moet 19 mei naar Málaga voor een bruiloft. De plek en de datum staat vast. Ik kan wel een dag eerder gaan en een dag later terug, maar de kans op een goedkoop ticket te vinden is dan klein."

Maar ook dan kan het goedkoper. Koop niet meteen een ticket, maar kijk eerst wat de markt doet: via sommige websites, zoals Google Flights, kun je instellen dat je een melding (alert) krijgt als een ticket goedkoper is geworden. Als je een paar weken wacht, kan dat honderden euro's schelen.

Wil je écht een goedkoop ticket boeken, dan laat je alles zoveel mogelijk open: de periode én de locatie. Lekker spontaan dus.

Dinsdag

En op dinsdag boeken, heeft dat nog zin, zoals op sommige sites staat? Volgens Jelmer is dat 'echt bullshit'. Alleen al vanwege het feit dat 'dinsdag' nooit tegelijk valt in alle tijdzones. Ook je browser op incognito zetten, is zinloos. Luchtvaartmaatschappijen mogen je zoekgedrag niet bewaren en dan de prijzen verhogen. "Het kan een keer voorkomen dat een ticket opeens weg is. Maar dat heeft daar niks mee te maken."

Vliegtickets kun je bij tal van reisbureau's boeken. Google Flights is Jelmers persoonlijke favoriet, maar er zijn veel alternatieven zoals Skyscanner, Expedia, Cheaptickets of Budgetair. Vind je een mooie aanbieding, dan kun je ook direct bij de luchtvaartmaatschappij boeken.

Argentinië

Jelmer heeft in zijn boek nog veel meer tips. Over hoe je bijvoorbeeld slim gebruik kan maken van RSS-feeds, of hoe je kan zoeken op fouten van luchtvaartmaatschappijen waardoor een ticket opeens 'tering goedkoop' wordt aangeboden.

Soms, heel soms, lukt het zelfs Jelmer niet om een goedkoop ticket te vinden. Hij probeert al maanden te zoeken naar een goedkoop ticket naar Buenos Aires in Argentinië. Want daar is hij nog nooit geweest. Tot nu toe zonder resultaat. "Die tickets zijn echt heel prijzig."