Nederland

Rijksuniversiteit Groningen doet dierproeven met wilde vogels

11 januari 2018 13:14 Aangepast: 01 juli 2018 17:59
Een kauw.

De Rijksuniversiteit Groningen gebruikt honderden wilde spreeuwen en kauwen voor dierproeven. De vogels worden geopereerd en aan hun hersenen wordt meetapparatuur vastgemaakt. Daarna worden ze wakker gehouden voor onderzoek naar slaaptekort.

Uit de onderzoekopzet blijkt dat de onderzoekers in het wild jonge vogels vangen met nestkasten. De dieren ondergaan een zware hersenoperatie waarbij meetapparatuur aan het kopje wordt vastgemaakt. Daarna worden de dieren uit hun slaap gehouden. Na de proeven en het verzamelen van de data worden de dieren gedood.

Voor de proef worden maximaal 250 wilde spreeuwen en 50 wilde kauwen gebruikt.

Speciaal gefokt

Volgens dierenrechtenorganisatie Animal Rights is de universiteit in overtreding met het gebruik van de wilde dieren. De Wet op de Dierproeven schrijft voor dat alleen dieren gebruikt mogen worden voor proeven die daar speciaal voor zijn gefokt. Wilde dieren mogen alleen voor dierproeven worden gebruikt al het doel niet op een andere manier kan worden bereikt.

"De onderzoekers zijn in overtreding omdat het volstrekte willekeur is om voor deze dierproeven wilde dieren te gebruiken. We zien überhaupt niet in waarom proefdieren moeten lijden voor nieuwsgierigheidsonderzoek naar slaapgebrek", zegt Animal Rightsdirecteur Robert Molenaar.

HIj noemt het een 'klassiek voorbeeld van een onethische dierproef' waarbij het nut en de noodzaak onduidelijk zijn. Hij roept de universiteit op om met de proeven te stoppen en de dieren vrij te laten.

Geen overtreding

De universiteit zegt dat er 'geen sprake van' is dat de universiteit in overtreding is, omdat er een vergunning is afgegeven door de Centrale Commissie Dierproeven. "De Rijksuniversiteit Groningen wil zo min mogelijk proefdieren gebruiken en waar mogelijk proefdiervrij werken. Bij onderzoek en onderwijs aan de RUG staan vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven centraal'', aldus de universiteit.

De dieren zullen niet worden vrijgelaten.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore