Ga naar de inhoud
Nederland

TomTom en Google Maps nekken traditionele kaartenmaker Cito Plan

Beeld © ANP

Elektronische navigatiesystemen hebben Cito Plan de nek omgedraaid. De ruim honderd jaar oude maker van kaarten en plattegronden is gisteren door de Haagse rechtbank failliet verklaard. Dat blijkt uit het register van faillissementsdossier.nl.

De kaartenmaker werd in 1912 als 'Cartografisch Instituut Cito-Plan' opgericht, en werd al snel bekend om zijn wand- en stadskaarten. In 1975 bliezen de huidige eigenaar Cor Biever en een compagnon de Haagse onderneming nieuw leven in.

Cito Plan moest in de jaren negentig opboksen tegen de grote concurrent Suurland Falkplan, destijds een dochter van uitgeefconcern Wegener. Dat bedrijf was destijds goed voor een marktaandeel van tachtig procent. In 2004 verkocht Wegener het bedrijf, dat tegenwoordig Falk heet en in handen is van ondernemer Eric de Laat.

Elektronische navigatie

Veel groter probleem voor Cito Plan was de opkomst van elektronische navigatiesystemen als TomTom en de groeiende toegankelijkheid van digitale kaarten als Google Maps via (mobiel) internet. Daardoor droogde de behoefte aan de papieren kaarten van de Haagse onderneming bijna volledig op.

Toch zei de inmiddels 78-jarige Biever in een recent interview nog genoeg mogelijkheden te zien in de productie van kaarten voor gemeentegidsen, fietskaarten en informatieborden aan de randen van gemeenten. "We hebben een solide bedrijfje zonder geleend geld, dus ook geen zenuwachtige financiers die ons opjagen. En kaarten blijven toch nodig, al is het maar voor educatieve doeleinden."

Kostensnijden

Om te snijden in de kosten liet Cito Plan de kaarten drukken in België, en was het personeelsbestand teruggebracht van vijftien naar zes werknemers. Desondanks heeft de kaartenmaker het dus niet gered.

Zowel directeur-eigenaar Biever als curator Laurens Prickartz waren vandaag onbereikbaar voor een toelichting. Daarom is het niet duidelijk of er nog een kans op een doorstart is.

Ook concurrent Falk heeft geleden onder de opkomst van digitale en elektronische kaarten. Onlangs erkende eigenaar De Laat tegenover NOS dat de omvang van het bedrijf de afgelopen tien jaar met 80 procent is gekrompen.

Bron: RTL Z / Mathijs Smit