Ga naar de inhoud
Nederland

Kruidvat ontslaat caissière om gebruik gratis crème

Beeld © ANP

Drogisterijketen Kruidvat heeft een caissière op staande voet ontslagen omdat zij crème uit een gratis testerverpakking gebruikte. De rechter keurde het ontslag goed, de caissière gaat in hoger beroep.

In oktober zag de filiaalmanager van de vestiging op de Rotterdamse Meent hoe een 19-jarige caissière crème op haar armen smeerde. Bij het bekijken van beelden van de bewakingscamera's zag zij dat de medewerkster eerder een gratis tester van Nivea had gepakt, die cadeau werd gedaan aan klanten die minimaal 10 euro besteedden.

Ontslag

Kruidvat ontsloeg de medewerkster op staande voet. Die stapte echter naar de rechter, en eiste terugkeer of een ontslagvergoeding van ruim 44.000 euro. Volgens haar is de maatregel veel te zwaar omdat het een gratis crème betrof, die zij zou hebben gebruikt om klanten te kunnen adviseren.

Maar de Rotterdamse kantonrechter oordeelde onlangs dat Kruidvat de medewerkster wel degelijk mocht ontslaan. De drogisterijketen mag hard optreden tegen diefstal, omdat zij een groot risico loopt op verduistering door eigen personeel. Dergelijk ontslag moet ook werken als afschrikking.

Schadevergoeding voor Kruidvat 

De belangen van de winkelmedewerkster wegen volgens de rechter minder zwaar, ook omdat zij pas 19 jaar is en ook geld verdiende in een pannenkoekenrestaurant. De caissière moet de drogisterijketen een schadevergoeding van bijna 800 euro, en 400 euro aan juridische kosten vergoeden.

De schadevergoeding moet de caissière betalen omdat ze is vertrokken zonder opzegtermijn. Kruidvat krijgt de vergoeding voor de termijn dat ze contractueel eigenlijk nog door had moeten werken.  

Hoger beroep

Winston de Brouwer, de advocaat van de caissière, laat weten in hoger beroep te gaan. "Het belang van het voorval is minimaal, en de gevolgen zijn heel erg groot. Bovendien heeft mijn cliënte nooit de gedragsregels van Kruidvat ontvangen. Ook is het nog de vraag of de camerabeelden in dit geval gebruikt hadden mogen worden." 

Een woordvoerster van Kruidvat, dat in handen is van winkelgigant A.S. Watson, zegt 'helder te willen communiceren met de medewerkers over welk gedrag over de grens gaat'. Zij benadrukt dat er 20.000 mensen voor de winkelketens van A.S. Watson werken. "We kunnen ons daarom geen grijs gebied veroorloven. Daarom trainen we onze medewerkers daar ook op. Dat was ook in dit geval gebeurd."