Nasleep Brexit

Tusk: Prettig scheiden van de Britten is geen optie

13 oktober 2016 22:57 Aangepast: 14 oktober 2016 00:13
EU-president Donald Tusk. Beeld © AFP

De scheiding tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk levert volgens EU-president Donald Tusk alleen maar verliezers op. "Het enige echte alternatief voor een harde Brexit is géén Brexit", zei hij stellig.

Volgens Tusk hoeven de Britten geen rekening te houden met een scenario zonder grote economische schade. Tijdens een speech in Brussel maakte hij gehakt van Britse politici die denken dat de Britten kunnen blijven genieten van de voordelen die Europa biedt.

Geen zachte brexit

De mogelijkheid van een 'zachte' brexit noemde hij een "pure illusie". Daarmee doelde hij op de Britse toegang tot de Europese interne markt zonder dat zij de fundamentele waarden, zoals met name het vrije verkeer van personen, onvoorwaardelijk omarmen. Volgens Tusk zullen er op dat gebied geen compromissen zijn.

Maar ook Europa zal de lasten van een Brits vertrek moeten dragen. "De harde waarheid is dat​ brexit een nederlaag voor ons allemaal zal zijn", aldus de Poolse voorzitter van de Europese Raad. 

Een alternatief: blijven

Opvallend genoeg sprak hij vervolgens ook over de mogelijkheid dat de Britten in de EU blijven. Tusk: "Als u me vraagt of er een alternatief is voor dit slechte scenario, dat zeg ik u: ja die is er (...) Het enige echte alternatief voor een harde Brexit is géén Brexit. Zelfs nu er vandaag de dag vrijwel niemand gelooft in die mogelijkheid."

Blijven lijkt inderdaad geen optie meer. De Britse premier Theresa May liet begin deze maand weten dat brexit nog voor april 2017 in gang wordt gezet. Vanaf dat moment kan er twee jaar onderhandeld worden tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore