Nederland

Reizigers over staking OV: van 'smakeloos' tot 'groot gelijk!'

04 januari 2018 09:27 Aangepast: 04 januari 2018 17:03
Het busstation bij Utrech CS is leeg. Beeld © ANP

OV-reizigers moeten het vandaag doen zonder streekbussen en minder regionale treinen. Vakbonden CNV en FNV eisen een betere CAO. Sommige reizigers kunnen daar wel begrip voor opbrengen, anderen zijn er minder blij mee.

"Ik ben voor plaspauze voor de chauffeurs, maar volgende keer klantvriendelijke acties?", zegt iemand op Instagram. "Het streekvervoer staakt, maar ik moet gewoon werken. Dan maar met de auto, anders kom ik er niet."

Sommige reizigers hebben last van de stakingen:

''Ik vind het prima dat ze staken, maar ik vind wel dat ze dan een andere oplossing moeten vinden''

Meer klanten voor taxi's

Op het station van Eindhoven rijden de taxi's af en aan. Een verslaggever van Omroep Brabant is daar: "Het lijkt wel of iedere taxichauffeur uit Eindhoven naar het station is gekomen. Daar is vandaag geld te verdienen met al die reizigers die gestrand zijn."

Luuk noemt het zelfs een 'smakeloze actie'. Maar daar is Raymond het niet mee eens. Hij geeft de stakers groot gelijk.

De stakingen begonnen om 4.00 uur in de nacht en duren tot 23.00 uur. Reizigers met de nachtbus kunnen wel gewoon hun gebruikelijke bus pakken. Ook sommige regiotreinen rijden gewoon volgens het spoorboekje. 

 

Giel (56) is buschauffeur in Limburg:

Limburger Giel Linke is buschauffeur in Limburg. Wij spraken hem half december, toen deed hij mee aan een ludieke actie die moest zorgen voor meer plaspauzes.

Miniatuurvoorbeeld

"We rijden soms weleens 3,5 tot 4 uur aan één stuk. Ik heb het nog nooit letterlijk in mijn broek gedaan, maar ik heb wel met mijn billen bij elkaar gezeten. Dan moet je maar weer hopen dat je het redt zonder jezelf te bevuilen", zei hij toen.

Even de bus langs de kant zetten is volgens hem geen optie. "De mensen in de bus moeten hun aansluiting kunnen halen. Wij willen om de twee uur even een minuut of acht de tijd hebben voor een korte pauze."  

Giel is niet de enige met dit probleem, zegt hij. "Kijk ook maar naar de hoge gemiddelde leeftijd van buschauffeurs. Ik hoor verhalen over chauffeurs die lege flesjes meenemen en dan een rustig plekje opzoeken om hun behoefte te doen. Dat is voor mannen nog wel te doen, maar voor vrouwen is dat natuurlijk nog lastiger." 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore