Ga naar de inhoud
Nederland

Kruidvat en Trekpleister stoppen verkoop sigaretten

De verkoop in alle filialen van Trekpleister en Kruidvat wordt teruggeschroefd. Beeld © ANP

In de winkels van Kruidvat en Trekpleister is straks geen tabak meer te krijgen. "Sigaretten passen niet meer in ons concept", zegt topman Gerard van Breen.

In een interview met het AD zegt Van Breen dat de twee winkelketens 'zich steeds meer willen profileren als health-winkels, met een grotere keus in zelfzorgmedicijnen'. "We kunnen het eigenlijk gewoon niet meer maken. Gezondheid neemt een steeds belangrijkere plaats in in onze winkels." 

De verkoop in de 1373 filialen van Trekpleister en Kruidvat in Nederland en België wordt geleidelijk teruggeschroefd. "Omdat we de winkels tegelijk willen ombouwen en dat kan niet allemaal in één keer. En omdat dat ook financieel onverantwoord is'', geeft de topman als reden waarom het meer dan anderhalf jaar duurt voordat de sigaretten uit alle filialen zijn verdwenen.

Trots

Van Breen is naar eigen zeggen trots op deze stap. Hoeveel omzet de twee drogisterijketens voortaan mislopen, wil Van Breen niet zeggen, maar volgens hem scheelt het 'toch enkele procenten'.

Kruidvat heeft in Nederland 933 filialen, Trekpleister 190. In België telt Kruidvat nog eens 250 winkels.

Hoe je verslaafd raakt aan sigaretten:

Neuropsycholoog Maartje Luijten weet precies hoe zo'n verslaving in je hersenen werkt. Ze geeft drie tips om van je rookverslaving af te komen.