Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Gelijk loon voor mannen en vrouwen verplicht in IJsland

02 januari 2018 08:31 Aangepast: 02 januari 2018 14:55
Twee automonteurs in IJsland. Beeld © Getty Images

Werkgevers zijn vanaf vandaag verplicht mannen en vrouwen hetzelfde te betalen voor hetzelfde werk. Het is het eerste land ter wereld waar gelijk loon wettelijk geregeld is.

Net als in Nederland krijgen vrouwen minder betaald dan mannen. IJsland streeft ernaar om deze loonkloof in 2022 helemaal te dichten. De wet die vandaag van kracht is geworden, zal daar aan bijdragen. De wet geldt voor bedrijven met 25 personen in dienst of meer. 

ZIE OOK: Vrouwen verdienen minder, 'moeten harder onderhandelen'

 "Ongeacht sekse, etniciteit of nationaliteit, voor gelijkwaardige functies moet een evenhoog salaris staan", zei een woordvoerder van het IJslandse ministerie van Sociale Zaken en Gelijkheid eerder tegen RTL Z.

Gelijke beloning

Concreet houdt het in dat bedrijven moeten kunnen bewijzen dat ze gelijke lonen bieden voor gelijk werk ongeacht geslacht, etniciteit, seksualiteit en nationaliteit. Het gaat niet alleen om gelijk loon voor gelijk werk, maar ook om een gelijke beloning voor arbeid van dezelfde waarde.

Het is niet de enige maatregel in IJsland om ervoor te zorgen dat mannen en vrouwen gelijk betaald worden. Zo is er een vrouwenquota van 40 procent voor de besturen van grote bedrijven. Ook hebben vaders recht op betaald verlof bij een geboorte. 

Mannen verdienen meer:

Eerder bij RTL Z: Uit onderzoek van 70.000 lonen blijkt dat vrouwen gemiddeld 7 procent minder verdienen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van