Ga naar de inhoud
Nederland

Rutte: drie ton kostende afscheidsrecepties verdedigbaar

Jeroen Dijsselbloem en Eric Wiebes luisteren tijdens hun afscheid naar de Douane Harmonie. Beeld © Ministerie van Financiën

Dat de afscheidsrecepties van de bewindslieden van het kabinet-Rutte II samen ruim drie ton hebben gekost, is volgens premier Mark Rutte 'zeer verdedigbaar'.

Rutte zei dat tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Net als de ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) wees Rutte erop dat de kosten binnen de norm zijn gebleven. Die schrijft voor dat een afscheidsreceptie 30.000 euro per bewindspersoon mag bedragen. RTL Nieuws vroeg de bonnetjes op en keek naar de kosten.

ZIE OOK: Dure cadeaus en feestjes: zo zwaaide het vorige kabinet af

Geen enkel departement was per saldo meer kwijt dan die 30.000 euro per persoon. De kosten van het afscheid van minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) en de gezamenlijke receptie van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken waren het hoogste. Die bedroegen respectievelijk 46.500 en 71.000 euro. 

Rutte zei voorstander te zijn van soberheid, maar benadrukte dat afscheidsrecepties van ministers en staatssecretarissen veel bezoekers trekken en dat er hoge kosten zijn voor onder meer beveiliging en catering.

Normbedrag

Uit de Kamer klinkt kritiek. Die vindt dat het wel wat goedkoper kan. Minister Wopke Hoekstra van FInanciën zei daarover: "Als de Kamer een lager normbedrag wil dan gaan we daarover in gesprek."