Nederland

D66 wil 'designated survivors' in geval van mega-aanslag

19 december 2017 08:46 Aangepast: 31 januari 2018 08:34
Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor. Beeld © ANP

Stel je voor: op Prinsjesdag wordt tijdens het voorlezen van de troonrede een aanslag gepleegd. Wie moet dan bij zo'n enorme ramp het land uit de ontstane crisis halen?

D66 vindt dat bij dit soort calamiteiten een minister en een Kamerlid achter de hand moeten worden gehouden die de eerste maatregelen kunnen nemen om het landsbestuur draaiende te houden. Deze 'designated survivors' (letterlijk 'aangewezen overlevenden') mogen dus niet naar Prinsjesdag, maar moeten zich verborgen houden op een geheime plek.

Regeling voor noodsituaties

D66-Kamerlid Joost Sneller acht de kans op een terreuraanslag tijdens Prinsjesdag weliswaar heel klein, maar er zou iets kunnen gebeuren, zegt hij bij de NOS: "En dan zitten we zonder koning, zonder bewindspersonen en zonder de Staten-Generaal."

Vandaag wordt in de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Algemene Zaken behandeld. D66 wil dat premier Rutte komt met een regeling voor noodsituaties, ook omdat het dreigingsniveau in Nederland nog steeds substantieel is.

Het begrip 'designated survivor' is afkomstig uit de Amerikaanse politiek. Dit is iemand die op een geheime plek wordt ondergebracht als de president en zijn kabinet op één locatie bijeen zijn. Bij een aanslag kan deze 'aangewezen overlevende' ervoor zorgen dat het kabinetsbeleid wordt gecontinueerd. De designated survivor is meestal een lid van het Amerikaanse kabinet.

Netflix-serie

Misschien ken je het begrip designated survivor wel van de gelijknamige Netflix-serie. Daarin komt het lot van de VS te liggen in de handen van een staatssecretaris, nadat de rest van de Amerikaanse regering door een aanval buiten werking is gesteld.

Bekijk hier de trailer van de serie:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore