Nederland

Nog nooit zoveel koopzondagen in Nederland

18 december 2017 23:46 Aangepast: 19 december 2017 00:54
Winkelend publiek in de Kalverstraat. Beeld © ANP

Nog nooit deden zo veel gemeenten in Nederland mee aan een koopzondag als op de zondag voor kerst. Reden is dat er in de periode rond kerst twee winkeldagen verloren gaan doordat eerste kerstdag en nieuwjaarsdag dit jaar op een maandag vallen. Detailhandel Nederland waarschuwde voor extreme drukte dit weekend.

Volgens de brancheorganisatie staat 85 procent van de gemeenten komende zondag toe dat winkels de deuren mogen openen. In sommige gemeenten mogen winkels ook in de ochtend open om de drukte beter te kunnen spreiden.

Voor het eerst

In Harderwijk mogen de winkels voor het eerst ooit op zondag open. Ook Zwolle staat het eenmalig onder voorwaarden toe. Zes op de tien gemeenten laten winkels het hele jaar door al min of meer zelf kiezen of ze op zondag de deuren openen. In 25 procent van de gemeenten mag dat af en toe.

Een aantal gemeenten verzette zich ondanks de oproep hevig tegen opening van de winkels op zondag. In Geldermalsen wilden winkeliers de zondagrust omzeilen door met flyers alsnog klanten uit te nodigen voor 'openstelling in besloten kring'. Het gemeentebestuur dreigde echter met forse boetes en zelfs celstraffen wegens overtreding van de Winkeltijdenwet.

Meer op rtlnieuws.nl:
We shoppen steeds meer op zondag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore