Nederland

Moordenaar kan na straf ongehinderd dicht bij nabestaanden wonen

27 juni 2017 18:10 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Ida in gesprek met verslaggever Siebe Sietsma. Beeld © RTL Nieuws

Het Openbaar Ministerie laat daders van moord en doodslag na hun straf vrijwel ongehinderd terugkeren in de omgeving van de familie van hun slachtoffers. De belangen van de dader krijgen voorrang boven die van de nabestaanden, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De handelwijze van het OM leidt tot extra pijn bij de families. Het gaat zover dat sommigen besluiten te verhuizen om de dader te ontlopen. RTL Nieuws onderzocht tien gevallen van nabestaanden die te maken kregen met een dader die bij hen in de buurt is komen wonen. Nabestaanden vinden het zwaar om te zien dat de dader hulp krijgt bij het opbouwen van een nieuw bestaan op een plek in hun omgeving. Ze hebben het idee dat ze het maar moeten accepteren.

Gevangene in eigen huis

Eén van hen is Ida, die zich gevangene voelt in haar eigen huis in Schiedam. De moordenaar van haar dochter Célesta, Ruud S., kwam in mei 2016 vrij en woont bij haar om de hoek: via via is ze er kort geleden achter gekomen dat hij nog geen 750 meter bij haar vandaan woont.

Ida is totaal verbouwereerd: tot voor kort wist ze niet beter, of Ruud S. had een gebiedsverbod voor Schiedam. Toen ze aandrong, kreeg ze van het OM te horen dat hem aanvankelijk weliswaar een zogeheten locatieverbod was opgelegd, maar dat het bij nader inzien is komen te vervallen. Het werd ingetrokken toen bleek dat de nieuwe vriendin van Ruud S. in Schiedam woont.

 

Dat hij zo dichtbij woont, is voor Ida ondraaglijk. "Ik ben de afgelopen weken maar drie keer naar buiten geweest. De spanning wordt steeds erger. Na een paar stappen raak ik in paniek. Kijk bij iedereen of hij het is. Bij verkeerslichten kijk ik of hij eraan komt." Ze wil nu vertrekken uit Schiedam. Sinds het verlies van haar dochter is dat al de tweede keer: ze wilde evenmin blijven wonen in haar flat in Zoetermeer, waar Célesta om het leven werd gebracht.

Reactie OM

Het OM zegt in een reactie dat ze zijn geconfronteerd met het feit dat Ruud S. 'al sinds mei 2016 bij zijn partner en kinderen in Schiedam woont'. Het OM zegt begrip te hebben voor de gevoelens van Ida, maar dat ze geen gebiedsverbod kunnen opleggen aan Ruud S. nu is gebleken dat hij al een jaar, zonder problemen, bij zijn gezin in Schiedam woont. Ruud S. heeft wel een contactverbod met Ida.

Het OM ontkent dat de belangen van veroordeelden zwaarder wegen dan die van slachtoffers. "Het vertrekpunt voor het OM is dat ongewenste contacten tussen slachtoffers of nabestaanden en veroordeelden voorkomen moeten worden". Daarbij kunnen gebieds- en contactverboden worden opgelegd.

'Belang dader krijgt té makkelijk voorrang'

Bijzonder hoogleraar complexe rouwverwerking Jos de Keijser, die ruim 300 nabestaanden van moord sprak, heeft het over een 'groot probleem'. Nabestaanden raken opnieuw getraumatiseerd als de dader vrijkomt en in de buurt gaat wonen, zegt hij. "Je gaat weer denken, je wordt weer bang, weer boos, je gaat weer slecht slapen." Hij vindt dat het OM  te makkelijk toegeeft aan de belangen van de dader.

"Zelf ken ik twee gezinnen waarvan personen zijn verhuisd naar een ander gebied", zegt De Keijser. "Dat vind ik de omgekeerde volgorde. Beter was geweest dat de dader met zijn gezin was verhuisd. En dit komt maandelijks voor."

'Meer begeleiding voor nabestaanden'

Juist nabestaanden hebben ondersteuning nodig van de overheid en justitie om zich staande te houden, zegt De Keijser. "Ik vind echt dat justitie en reclassering hier wat aan moeten doen. Nederland is groot genoeg voor een dader om op een ander plek te re-integreren."

Rechters reageren op het onderzoek van RTL Nieuws en zien dat de impact voor de nabestaanden groot is als ze weer worden geconfronteerd met de dader. Michiel de Ridder, voorzitter van het landelijk overleg strafrecht, vindt dat er iets moet gebeuren. "Je zou willen dat ze meer begeleiding krijgen op het moment dat de dader weer vrijkomt." 

Heeft u meer informatie over dit onderwerp laat het ons weten op www.rtlnieuws.nl/tips

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore