Ga naar de inhoud
Nederland

VGZ eist 20 miljoen van sjoemelende zorgverlener Ciran

Zorgverzekeraar VGZ eist in totaal ruim 20 miljoen euro terug van de omstreden en bijna failliete revalidatiezorgverlener Ciran. Dat bevestigt een woordvoerder van VGZ aan RTL Z.

Ciran levert een innovatieve methode voor revalidatiezorg, waarbij fysieke behandelingen worden gecombineerd met psychologische hulp. De daadwerkelijke zorg wordt verleend door gelieerde zorgverleners, maar Ciran declareert de kosten daarvan bij de zorgverzekeraars.

Gesjoemel

Begin dit jaar raakte Ciran in opspraak, mede door vermeend gesjoemel met declaraties. Na een onderzoek draaide zorgverzekeraar VGZ de geldkraan dicht. Omdat VGZ claimde in het verleden te veel te hebben betaald, werden de declaraties die Ciran in 2017 indiende verrekend met de vordering. Het daarbij ingehouden bedrag betrof 6,5 miljoen euro.

Ciran stapte naar de rechter, om de betaling van dat bedrag af te dwingen. Maar in oktober gaf de rechter VGZ voorlopig gelijk. Ciran ging tegen die uitspraak in hoger beroep. Die zaak loopt nog.

Megaclaim 20 miljoen

Nu blijkt dat de totale claim van VGZ op Ciran véél hoger is dan de ingehouden 6,5 miljoen. Volgens het gisteren gedeponeerde jaarverslag van Ciran is er één zorgverzekeraar, die maar liefst 20,5 miljoen euro aan ten onrechte uitbetaalde declaraties in de periode 2014-2016 terugeist. VGZ-woordvoerder Jan Sinnige bevestigt dat het gaat om de totale claim van VGZ.

Overigens is het onzeker of VGZ iets van dat geld terugziet. Gisteren meldde RTL Z dat een aantal aan Ciran verbonden behandelcentra failliet zijn gegaan. Het betreft de centra van Top Care, in handen van investeringsmaatschappij NPM Capital. Ook de stichting Ciran zelf balanceert op het randje van een faillissement.

Bron: RTL Z / Mathijs Smit