Ga naar de inhoud
Nederland

FIOD valt binnen bij webwinkel Neckermann, directie aangehouden

Beeld © ANP

Opsporingsdienst FIOD heeft een inval gedaan bij webwinkel Neckermann.com en moederbedrijf Readen in Naarden. Dat bevestigen verschillende bronnen tegenover RTL Z.

Volgens de bronnen zijn de directeuren van Readen en Neckermann.com bij de inval meegenomen voor verhoor. De overige werknemers zouden tijdelijk zijn vastgehouden in het pand, en moesten hun telefoons inleveren.

De FIOD maakte vandaag bekend gisteren doorzoekingen te hebben verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen van 5 miljoen euro. Bij die actie doorzocht de FIOD woningen en bedrijfspanden in Naarden, Hilversum, Almere, Drachten, Loosdrecht en Lunteren en hield zes verdachten aan.

"Verdachten en hun bedrijven hadden de beschikking over grote sommen contant geld, terwijl het vermoeden bestaat dat daar geen legale inkomsten tegenover staan", aldus de opsporingsdienst. De FIOD wil niet bevestigen dat dit de inval bij Neckermann.com betreft.

Bij Neckermann.com, niet te verwarren met de gelijknamige reisorganisatie, kon niemand inhoudelijk commentaar geven.

Onrustig

Bij de webwinkel, die in handen is van de broers Joop en Ronald Steenbergen, is het al langer onrustig. Begin 2016 begon het bedrijf naast de webwinkel een keten fysieke winkels. Die winkels gingen echter voor het einde van het jaar alweer failliet.

Daarna barstte een juridische strijd los tussen de aandeelhouders, de investeringsmaatschappij Axivate aan de ene kant en de broers Steenbergen aan de andere kant. Zij probeerden de schuld voor de problemen bij Neckermann.com in elkaars schoenen te schuiven.

Eind september gaf de Ondernemingskamer de opdracht tot een onderzoek naar de gang van zaken bij Readen Retail, de houdstermaatschappij van de webwinkel.